Proiect MasterCard: Recunoaștere facială, vocală și prin amprentă

MasterCard va lansa în acest an un program-pilot de autentificare și verificare biometrică. Mai exact, prin acest program se vor testa recunoașterea facială și vocală, dar și potrivirea amprentei.

Proiectul celor de la MasterCard va fi realizat în colaborare cu First Tech Federal Credit Union din SUA și vine pe fondul creșterii atacurilor hackerilor. Anul trecut, de exemplu, au fost furate informații personale și datele cardurilor și conturilor a milioane de clienți ai băncii JP Morgan, magazinelor Home Depot sau site-ului de comerț electronic Ebay. În acest sens, programul-pilot, care se bucură de o investiție de 20 de milioane de dolari, va testa caracteristicile amintite, cu scopul de a-și îmbunătăți securitatea cibernetică.

Dorința unui programul-pilot de verificare biometrică a fost anunțată încă din octombrie 2014, când reprezentanții MasterCard au susținut că vor să dezvolte un card de plată cu senzor încorporat, pentru autentificare cu amprentă digitală, realizat în parteneriat cu compania Zwipe. Cardul ar urma să permită clienților să efectueze plăți fără contact, utilizând amprenta pentru a își confirma identitatea.

Potrivit ComputerWeekly, MasterCard derulează și alte proiecte de investiții, printre care și Safety Net, care va putea bloca. în ”cazuri extreme”, tranzacțiile înainte ca sistemele bancare să le observe.

În plus, MasterCard estimează că, până în 2018, plățile realizate de pe dispozitive mobile vor reprezenta 30% din totalul vânzărilor online cu amănuntul și, prin urmare, noul standard va muta infrastructura de securitate dincolo de era PC-ului, pentru a se adapta nevoilor în continuă schimbare ale consumatorilor.

Totodată, conform unui studiu efectuat de Visa Europe, 75% din noua generație de clienți bancari (persoane cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani) ar folosi, mai degrabă, dispozitive biometrice de securitate, decât coduri PIN și parole pentru autentificare. Mai mult, 69% dintre respondenți cred că în acest mod orice operațiune bancară ar dura mai puțin.

 

(Foto: Håkan Dahlström/www.flickr.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •