Optimism versus realism în planurile de business

Optimism versus realism în planurile de business

Majoritatea businessurilor noi eșuează. Chiar și cele mai pozitive estimări ale ratei de succes indică faptul că doar 50% dintre afaceri vor mai exista în următorii cinci ani, și doar o treime dintre ele peste 10 ani. Având în vedere aceste perspective, de ce ar mai deveni cineva antreprenor? În general, antreprenorii își supraestimează șansele de succes. Ei sunt cei care își cunosc toate detaliile businessului pe care îl creează, prin urmare sunt ferm convinși că strategia lor îi protejează de statisticile sumbre de mai devreme, scrie Fast Company.

Bineînțeles, antreprenorii nu sunt singurii care ”suferă” de acest optimism. Există multe cazuri în care încrederea în planurile de viitor este augmentată. Oamenii au tendința de a considera că abilitățile lor (pornind de la sport până la matematică sau capacitatea de a cânta la un instrument) sunt mult mai bune decât sunt ele în realitate. În general, doar adevărații experți într-un anumit domeniu sunt echilibrați când vine vorba despre cât de buni sunt de fapt.

De ce persistă atunci această oarecum falsă încredere în forțele proprii? Intuiția ne spune că ar trebui să încercăm a fi cât mai corecți atunci când evaluăm șansele unui business și propriile noastre capacități.

Cu toate acestea, optimismul aduce un set considerabil de beneficii.

Motivația oamenilor de a urmări un scop depinde de doi factori. Unul este credința în importanța scopului, al doilea este convingerea că vor avea succes în atingerea targetului propus. Încrederea în sine și în business face ca distanța dintre prezent și viitor să fie simplu de parcurs. Dacă evaluezi realist viitorul, s-ar putea să constați că scopul tău este imposibil de atins. Dar dacă tu crezi că este foarte posibil să ajungi la destinație, vei fi mult mai motivat să lucrezi în direcția aleasă.

Există două mari beneficii în a lupta pentru a atinge un scop care s-ar putea să fie imposibil de atins

În primul rând, motivația de a urmări un scop, bazată pe o încredere augmentată te-ar putea face să muncești mult mai mult pentru a-ți atinge obiectivele, ritm de lucru pe care altfel nu l-ai putea susține. Cu alte cuvinte, trăiești dinainte iluza succesului. Chiar dacă vei eșua în atingerea scopului, efortul depus îți va aduce beneficii pe viitor. Multe scopuri nu au un caracter alb/negru, adică fie reușești să le atingi, fie treci printr-un eșec total. Este posibil să nu ajungi chiar unde ți-ai propus, dar până acolo vei fi atins multe alte scopuri intermediare și vei fi învățat enorm de multe lucruri.

În al doilea rând, vei dobândi abilități noi și te vei perfecționa la altele. Ceea ce obții luptând pentru un scop pe care nu îl atingi în totalitate te va ajuta să reiei procesul pentru alte obiective.

Nu în ultimul rând, eforturile tale nu vor trece neobservate. Alții oameni îți vor vedea parcursul și s-ar putea să obții astfel noi oportunități de business sau de parteneriere care, eventual, te vor duce și mai aproape de atingerea țintelor tale.

Bineînțeles, există și o latură negativă a acestui optimism

Motivația ta de a lucra la orice task depinde de estimările tale proprii de succes. A fi mult prea încrezător este un lucru bun atunci când crezi că ceva aproape imposibil de reușit este ceva ce ai putea duce la bun sfârșit. Cu toate acestea, este și un pericol pentru tine atunci când crezi că aproape ai atins obiectivul spre care tinzi când de fapt mai ai cale lungă până acolo.

În situațiile în care încrederea într-un rezultat incert te-ar putea face să pierzi foarte multe, atunci ar putea fi mult mai util să apelezi la un ”tratament” cunoscut sub numele de ”pesimism devensiv”. În acest caz, amplifici de fapt distanța percepută din momentul prezent până la atingerea scopului. Vei experimenta, cel mai probabil o stare de anxietate care, la rândul ei, te poate motiva să lucrezi mai repede și mai eficient.

În ambele cazuri, însă, vorbim despre o imagine alterată a realității. Partea bună este că șansele tale succes depind numai și numai de eforturile tale continue și nu de o estimare a viitorului și a șanselor tale reale. Fie că suferi de optimism sau pesimism, cât timp ele te motivează să rămâi concentrat pe target, atunci ele sunt binevenite.