Vremea rea scade productivitatea

Influenţa stării vremii asupra productivităţii muncii face subiectul a numeroase studii, pe plan mondial. Unul dintre acestea, realizat de Careerbuilder.com, relevă că 32% dintre angajaţi sunt mai productivi în zilele însorite şi calde. Pe de altă parte, unul din zece angajaţi este mai puţin productiv când vremea este deprimantă. Ploaia este citată ca fiind responsabilă de lipsa de motivaţie a angajaţilor.

În România, nu există încă astfel de studii, însă este un comportament general-uman, fiind vorba despre sindromul Seasonal Affective Disorder (SAD), care poate influenţa randamentul.

Din punctul de vedere al dezvoltării personale, nu există o sezonalitate. Suntem influenţaţi de vreme în orice anotimp, tot aşa cum suntem influenţaţi şi de propriile stări emoţionale, efecte a ceea ce ni se întâmplă pe alte planuri.

Important este să luăm atitudine atât la nivel personal, alegând să ne dezvoltăm ca oameni, cât şi în plan profesional, participând la programele de dezvoltare pe care o companie e indicat să le planifice regulat. Scopul final este succesul şi performanţa, indiferent de sector.

Personal, consider că vremea poate doar să amplifice anumite predispoziţii, cum sunt lipsa de atracţie faţă de locul de muncă sau sentimentul de neîmplinire şi rutina profesională. Altfel spus, vremea poate doar influenţa, nu cauza lipsa randamentului. Rădăcinile sunt înfipte mai adânc, dar pot fi combătute: printr-o cultură organizaţională bine pusă la punct şi implementată atât pe verticală, cât şi pe orizontală, prin educarea angajatului în spiritul companiei din care face parte, prin grija faţă de el, respectiv, prin programele de dezvoltare personală şi profesională care i se propun, prin acţiunile corporatiste gândite şi, nu în ultimul rând, prin încurajarea asumării unui rol în sânul companiei, aprecierea oferită şi un leadership de excepţie. Un coach sau un consilier pentru dezvoltare personală apelează la potenţialul fiecăruia pentru a depăşi blocajele care pot apărea la birou, în cazul de faţă.

(Foto: Maggie Smith, FreeDigitalPhotos.net)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •