Companiile riscă să piardă investitori pentru că nu-şi fac publice informaţiile non-financiare

Anamaria Cora - Partner EY Romania

89% dintre investitorii de la nivel global spun că informaţiile referitoare la performanţele de natură non-financiară ale unei companii au jucat un rol esenţial în procesul decizional cel puţin o dată în ultimele 12 luni, în timp ce 70% dintre respondenţii din pieţele emergente utilizează frecvent sau ocazional informaţiile de natură non-financiară, comparativ cu 49% din cei din pieţele dezvoltate, potrivit raportului EY „Tomorrow’s investment rules”, remis Manager Express.

Concret, decizia de a face publice performanţele de natură non-financiară nu mai este opţională pentru companiile care caută să atragă investitori. Sondajul care stă la baza studiului a fost derulat pentru EY la nivel global de revista Institutional Investor  în rândul a 163 de investitori instituţionali şi a identificat principalele tendinţe în procesul de adoptare în raportările companiilor a informaţiilor corporative de natură non-financiară.

Citește și Cum a schimbat tehnologia modalitățile de recrutare?

89% dintre investitori consideră că informaţiile privind performanţa de natură non-financiară au jucat un rol esenţial în procesul de luare a deciziilor cel puţin o dată în ultimele 12 luni. Două treimi dintre aceşti investitori utilizează deja o metodă prin care evaluează informaţiile de natură non-financiară şi, dintre aceştia, doar jumătate au un sistem structurat de evaluare sau un proces implementat. Raportul EY evidenţiază faptul că mulţi dintre investitori se bazează pe judecata personală în evaluarea datelor de mediu şi sociale disponibile pentru a determina impactul acestor factori asupra creării de valoare şi a profilului de risc al companiei.

În ceea ce priveşte principalele surse pentru informaţii de natură non-financiară, investitorii menţionează rapoartele anuale, rapoartele integrate şi site-urile companiilor, mai degrabă decât datele colectate de la terţe părţi. Acest aspect subliniază, o dată în plus, că a devenit crucial pentru organizaţii să ia în considerare modul în care prezintă informaţiile de natură non-financiară către diferite părţi interesate şi de aspecte financiare.

Citește și Vom citi articole online dacă vom plăti

Mulţi dintre investitori au subliniat, de asemenea, că este o adevărată provocare găsirea unor modalităţi eficiente de a compara performanţa companiilor, chiar şi între cele care activează în aceeaşi industrie. Lipsa de informaţii privind factorii de impact asupra randamentelor pentru acţionari reprezintă o frustrare comună, mulţi dintre investitori menţionând că nu au reuşit să cuantifice legătura între performanţa de natură non-financiară şi cea financiară a companiilor.

Investitorii au identificat astfel deficienţe în modul în care raportează în prezent companiile, prin urmare acestea ar trebui să aibă în vedere o abordare mai structurată. Prin utilizarea unui model integrat, companiile ar putea raporta ceea ce este semnificativ pentru ele, furniza informaţii suplimentare şi menţiona unde investitorii sau echipele de evaluare a investiţiilor pot găsi detaliate aceste informaţii pe care le-ar putea considera utile.

Citește și 6% dintre românii cu asigurări personale, despre oamenii din firmele de asigurări: cunoștințe enervante

Sondajul a identificat, de asemenea, diferenţe geografice în privinţa ratei de utilizare a informaţiilor de natură non-financiară. Peste 70% dintre respondenţii din pieţele emergente utilizează frecvent sau ocazional informaţii de natură non-financiară, în comparaţie cu doar 49% dintre cei din pieţele dezvoltate.

În contextul în care investitorii încearcă să îşi minimizeze riscurile, 43% din respondenţii din pieţele emergente au declarat că informaţiile de natură non-financiară au fost esenţiale în minimizarea riscului, în comparaţie cu doar 29% dintre cei din pieţele dezvoltate; ceea ce subliniază faptul că riscurile generate de problemele de mediu, sociale sau de guvernanţă corporativă sunt mai răspândite în pieţele emergente.

Citește și Antreprenorii consideră dezvoltarea caracterelor mai importantă decât scăderea impozitelor

„Desfăşurăm o varietate de sondaje în cadrul EY în fiecare an, dar, pentru mine personal, rezultatele acestui raport au fost o surpriză plăcută. Cu siguranţă ne aşteptam ca unele dintre informaţiile de natură non-financiară pe care investitorii instituţionali le iau în considerare să fie strâns legate de performanţa financiară a companiilor (precum impactul reglementărilor asupra unei companii şi capacitatea acesteia de a minimiza riscurile). Totuşi, era greu de anticipat de exemplu faptul că al patrulea factor în ordinea importanţei pentru investitorii instituţionali îl reprezintă demonstrarea responsabilităţii sociale corporative. Acest factor a fost considerat esenţial de către 69,7% dintre respondenţi”, comentează Anamaria Cora, partener şi lider al departamentului de audit financiar, EY România.

„În România, influenţa pozitivă a investitorilor instituţionali încă nu se face resimţită, dar cu siguranţă în următorii ani această situaţie se va schimba, mai ales prin prisma creşterii importanţei investiţiilor realizate de aceştia (chiar în ultimele zile au fost anunţate investiţii record de 1,2 miliarde RON atrase de fondurile mutuale în primul trimestru al anului 2014). De aceea, rezultatele studiului EY pot reprezenta  pentru companiile şi analiştii investiţionali români nu numai o lectură interesantă de moment ci şi o privire valoroasă în viitor, spre evoluţiile ce vor avea loc în piaţa românească”, concluzionează Anamaria Cora.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •