De ce sistemul de bonusuri anuale nu aduce beneficii în companie

De ce sistemul de bonusuri anuale nu aduce beneficii în companie

Sistemele de stimulare a angajaților pot fi foarte dăunătoare business-ului dacă nu sunt planificate în concordanță cu o strategie bine gândită. În foarte multe industrii este o practică obișnuită să premiezi angajații cu bonusuri anuale, bonusuri direct legate de atingerea targeturilor companiei. Este o practică atât de înrădăcinată în mintea oricărui om de business încât mulți fondatori o implementează fără să se gândească de două ori înainte, deși ei construiesc afaceri moderne, aliniate cu tendințele globale cu privire la modul în care lucrăm.

Din nefericire, ce funcționa înainte nu mai funcționează neapărat în prezent. Stimulentele învechite implementate într-un business ultra-modern creează o discordanță care are un impact negativ asupra culturii organizaționale. Ceea ce pare a fi rezultatul celor mai bune intenții de motivare a angajaților este de fapt o neînțelegere costisitoare care face rău start-up-urilor și altor firme aflate în plină dezvoltare.

Iată câteva motive pentru care a folosi sistemul vechi de bonusare nu este o idee bună pentru companiile antreprenoriale aflate în primii ani de viață, așa cum le-au dedus cei de la compania Blinkist.

 

Bonusuri anuale vs așteptări

Prima dată când primesc bonus, oamenii vor fi foarte încântați de el. Mai târziu, aceste plăți vor fi considerate normale și nu vor mai avea un impact pozitiv. Mai mult, aceste bonusuri vor fi remarcate doar în momentul în acre ele încetează să mai apară și vor lucra în defavoarea business-ului mai mult decât o fac deja.

Bonusul trebuie să fie un scop care poate fi atins, dar drumul până la el nu trebuie să fie în niciun caz ușor. Pentru fiecare KPI setat pe termen lung există două posibile scenarii:

  • cu luni înainte de deadline, oamenii iși dau seama că nu au cum să își atingă targetul. Sistemul de bonusare îi deprimă în acest caz cu mult timp înaintea perioadei alocate atingerii lui, pentru că își dau seama că orice ar face nu au cum să reușească.
  • cu luni înainte de deadline, oamenii își dau seama că targetul va fi atins în scurt timp cu ușurință. Sistemul de bonusare nu îi mai menține motivați, se vor relaxa și ritmul producției scade.

Strategia greșită de retenție a angajaților

Mai apre încă o problemă, bonusurile anuale nu contribuie cu nimic la retenția angajaților. Odată ce bonusurile sunt plătite, acei bani dispar  din companie și la fel se întâmplă cu entuziasmul angajatului pentru o perioadă considerabilă. Perioadă în care membrii echipei au timp să se gândească și să reacționeze la oferte mai bune venite din partea altor companii.

Ce preferi, ca angajat? O companie care se gândește la bunăstarea ta pe tot parcursul anului și ți-o arată prin gesturi mici, dar constante și pline de însemnătate, sau una în care trebuie să muncești un an întreb pentru o posibilă recompensă.

Sursa foto

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •