Mai mulţi freelanceri în proiectele marilor companii

de Ciprian Cucu, Managing Partner, Newday

Profilul project managerului căutat de departamentele HR se schimbă.  Am avut ocazia să observ această tendinţă în ultimii ani, coordonând numeroase proiecte şi discutând cu cei care participă la cursurile mele de project management. Iar în 2015, acest trend se va accentua.

Dar înainte de a descrie noul profil de project manager care se va impune în 2015, haideţi să vedem ce se căuta până acum.

Se spune că un project manager extraordinar se află la intersectia a trei zone:

Print

 1.  Zona de project management. Aici intră toate cunoştinţele şi aptitudinile care ţin de modul în care se organizează proiectele.
 2. Zona de management general, adică arta şi ştiinţa de a lucra cu oamenii, astfel încât să duci la bun sfârşit un proiect. Această zonă a fost înţeleasă diferit de-a lungul timpului. Astăzi, se vorbeşte chiar de leadership.
 3. Zona de competenţe tehnice în domeniul proiectului. De exemplu, un programator poate coordona dezvoltarea unui software sau un inginer – construcţia unei clădiri.

Am numerotat zonele pentru a fi mai uşor de urmărit, însă ordinea nu e importantă. Ideal este ca project managerul să fie la intersecţia celor trei zone, însă acest lucru se întâmplă de puţine ori, în realitate. Aşa că, dragi antreprenori şi directori HR, dacă aţi angajat o asemenea comoară, păziţi-o bine.Cum idealul e greu de atins, până acum, recrutarea de project manageri s-a concentrat pe găsirea de persoane care să aibă competenţe adânci şi ceva cunoştinţe de project management.

 poza2

În ultimii ani, am avut ocazia să văd foarte mulţi project manageri cu acest mix de calităţi. Şi mi-au căzut sub ochi şi destule anunţuri de angajare care vizau acest tip de profil.

În teorie, sună bine. Ai un profesionist care înţelege excelent partea tehnică şi poate oferi ajutor unui coleg sau îi poate lua locul, în caz de urgenţă. Totuşi, în practică, apar probleme:

 • interacţiune slabă cu echipa şi ceilalţi stakeholderi;
 • comunicare defectuoasă;
 • incapacitate de a motiva echipa;
 • centrarea pe rezolvarea de probleme, nu pe prevenirea acestora;
 • incapacitatea de a gestiona mai multe proiecte, în paralel.

E clar pentru oricine că un asemenea project manager dăunează pe termen lung proiectelor şi companiei. Singura soluţie pentru o asemenea persoană este ca HR-ul să investească masiv şi foarte repede în dezvoltarea zonelor unu şi doi.

Din ce vad în piaţă, trendul în 2015, în recrutarea de project manageri va fi către un profil cu competenţe mai mari în zonele unu şi doi, şi mai puţin în zona trei. Adică, se caută o dominantă pe project management şi management general / leadership şi ceva mai puţină experienţă şi abilităţi tehnice.

 poza3

Când spun “mai puţină experienţă şi abilităţi tehnice”, mă refer la persoane care, deşi nu sunt experţi în domeniu, au destule cunoştinţe, astfel încât să poată purta o discuţie cu specialiştii din echipă şi pot înţelege foarte bine situaţia. Mai important, pot fi respectaţi de colegii lor “tehnici”.

Cred că această tendinţă este benefică. Am ocazia să văd din ce în ce mai mulţi project manageri din această categorie, oameni pasionaţi de proiecte şi care au rezultate. Şi asta, fiindcă au curajul să abordeze şi altfel o situaţie şi să iasă din zona de confort oferită de specializarea tehnică.

De asemenea, din ce în ce mai mulţi project manageri vor fi freelanceri. Companiile caută să-şi optimizeze costurile şi au avut ocazia să testeze freelance project manageri cu rezultate foarte bune.

Mă bucur să văd şi că gradul de implicare în proiecte de voluntariat al project managerilor cu experienţă creşte.  Cauzele bune au multă nevoie de ei.

În concluzie, pentru 2015, vom avea mai mulţi freelanceri implicaţi în proiectele marilor companii.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •