Patru tipuri de oameni de care ai nevoie în orice echipă

proiect

Business-urile independente sunt pe atât de puternice pe cât sunt membrii echipelor care muncesc în spatele acelui logo. Iar un business owner trebuie să înțeleagă faptul că nu le poate face pe toate și nici nu ar trebui să țintească spre așa ceva. Să ai o echipă puternică în spate care să te susțină îți va pemite să duci afacerea mai departe pe drumul ales de la început.

Pentru a putea construi o echipa puternică, însă, ai nevoie de anumite tipuri de oameni care să o compună. Faptul că ai șase programatori foarte buni nu înseamnă că ai o echipă excelentă, înseamnă doar că ai șase angajați de top. Dinamica unui grup este influențată de foarte mulți factori și pentru a aduce împreună pe termen lung un număr de oameni trebuie să îi alegi cu grijă. Și există, potrivit business.com, patru tipuri de oameni de care ai nevoie în același spațiu pentru a obține o unitate funcțională.

1. Visătorul

Fiecare echipă se va dezvolta mult mai frumos dacă membrii acesteia au printre ei o persoană contagios de optimistă, cu visuri imense pentru ei și pentru companie. Ei sunt cei care aderă la sau chiar enunță ei înșiși obiectivele pe termen lung ale firmei sau proiectului și le amintesc mereu celorlalți pentru ce sunt acolo. Oamenii în general au tendința să își canalizeze atenția asupra taskurilor de zi cu zi și uită care este țelul spre care marșează așa că e bine să fie cineva permanent acolo să îi mențină motivați.

2. Executantul

Visurile îndrăznețe sunt esențiale, dar la fel de importanți sunt cei care le fac să se întâmple. Executantul este acel membru al echipei care transformă planul în realitate, organizează lucrurile și împarte tuturor taskurile pe care le au de dus la bun sfârșit. El înțelege și apreciază cel mai bine deadlineurile și se asigură că ele sunt respectate.

3. Analistul

Tendința mediului actual spre cifre, statistici și rezultate concrete au introdus nevoia permanentă a unui nou membru al echipei – analistul. El este cel care măsoară, analizează, compară și trage concluzii. Acest membru al echipei este deschizătorul de drumuri, cel care ajustează practic din mers călătoria pe baza drumului deja parcurs și a mediului înconjurător. Aveți nevoie de el îndiferent de durata, dimensiunile sau scopul proiectelor.

4. Prietenul

Dincolo de faptul că au fost distribuiți să lucreze împreună fără să aibă de ales, oamenii au nevoie să relaționeze și la nivel personal pentru a putea crea un organism funcțional. De aceea, indivizii care au mereu zâmbetul pe buze și care reușesc să se facă plăcuți de toată lumea au rolul de a construi aceste poduri de comunicare între toți participanții în proiect și, mai au și un rol extern, ei sunt cei care reprezintă interfața echipei cu managerul sau cu clienții dacă este cazul.