Prima bancă din România care emite un Angajament Bancar de Plată

UniCredit a emis primul Angajament Bancar de Plată (Bank Payment Obligation – BPO) realizat vreodată pe piaţa din România, pentru decontarea unei operaţiuni comerciale între Adiss SE, una dintre principalele companii locale din domeniul tratării apelor uzate orăşeneşti şi industriale, şi furnizorul său, compania germană Huber SE, unul dintre cei mai importanţi producători de instalaţii industriale pentru tratarea apei, a apelor uzate şi a nămolurilor.

Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de tranzacţii BPO de referinţă în ultimii ani. În octombrie 2014, UniCredit a fost prima bancă ce a finalizat prima tranzacție BPO realizată vreodată în Germania, între o companie germană și una japoneză. Tranzacția a permis RVT Rühr-und Verfahrenstechnik să îşi sporească volumul de vânzări prin vânzarea de creanţe asigurate către UniCredit şi furnizarea unor condiţii de plată mai atractive pentru Mitsui & Co Plant Systems. 

Mai recent, în februarie 2015, UniCredit a finalizat cu succes prima tranzacţie BPO desfăşurată vreodată în Italia, între SPIG S.p.A., o companie lider în domeniul producerii de sisteme de răcire industriale şi unul dintre furnizorii săi din Germania. 

Ce este Angajamentul Bancar de Plată (BPO – Bank Payment Obligation)?

Angajamentul Bancar de Plată, intrat în vocabularul de specialitate cu abrevierea „BPO” („Bank Payment Obligation”), este un angajament irevocabil şi autonom asumat de către o bancă, în general banca principală a unui importator, de a plăti la cerere sau la maturitate o anumită sumă de bani către banca exportatorului, după compararea electronică a anumitor date preagreate de către părţi. 

Documentaţia legată de operaţiune (facturi, documente de transport, certificate etc.) se schimbă în mod separat de către cele două părţi comerciale, delegând către bănci managementul automat şi direct al fluxului de date electronic prin intermediul aplicaţiei Trade Service Utility (TSU) dezvoltată de SWIFT (principala reţea de comunicari financiare).

Citeşte şi UniCredit Business Integrated Solutions inaugurează noua sa clădire de birouri din Iași

Având ca premisă existența unei relații de încredere între cumpărător și vânzător, Angajamentul Bancar de Plată se plasează între acreditivul documentar şi transferul bancar (ordin de plată simplu), îmbinând o parte dintre avantajele fiecăruia dintre acestea: reducerea riscului de neplată, simplitatea şi viteza execuţiei, de exemplu. De asemenea, compania exportatoare îşi poate extinde expunerea pentru cumpărătorii care emit Angajamente Bancare de Plată şi obţine acces mai uşor la finanţare optând pentru vânzarea creanţelor; compania importatoare poate, pe de altă parte, negocia termene de plată mai extinse, optimizându-şi, astfel, fluxurile de numerar.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •