Interviul intern este organizat în mai multe situații. Pe de-o parte, el este un instrument folosit de companii atunci când vor să promoveze pe cineva, iar pe de altă parte, el reprezintă o modalitate de a face restructurări atunci când există probleme financiare.
În ambele cazuri, atunci când angajații participă la astfel de interviuri, ei trebuie să ia în considerare că nu doar experiența și vechimea lor contează, ci și atitudinea și modul în care trec prin acest proces.
Interviul intern trebuie luat cu foarte mare seriozitate, ca și cum ar fi vorba de un interviu pentru o altă companie, mai ales pentru că decizia va fi una extrem de dificilă. Cine va fi promovat sau cine va fi păstrat? Persoană cu experiență sau un angajat mai tânăr care, aflat la început de drum, are ambiția și dorința de a face lucruri noi în cadrul companiei.
Potrivit theundercoverrecruiter.com există patru ponturi pe care ai putea să le ai în vedere în cazul în care te pregătești de un interviu intern:
1. Documentează-te
Dacă vrei să aplici pentru un nou post într-un alt departament și crezi că ești potrivit pentru el, atunci trebuie să te documentezi și să afli detalii despre el. Află ce atribuții va presupune, cum se vor preta abilitățile tale la cerințe. De preferat, ar fi, de asemenea, să nu discuți cu alți angajați despre acest interviu, mai ales dacă știi că ai ceva competiție.
De asemenea, chiar dacă ai deja experiență în companie, nu miza pe faptul că deja știi foarte multe. Atitudinea contează foarte mult.
2. Pregătește un CV profesonist
Nu contează că deja lucrezi în companie. Poate experiențele tale anterioare te vor ajuta să obții acea promovare sau să rămâi în anumită funcție, mai mult decât faptul că ești deja parte din firmă. Trebuie să ții cont și de faptul că s-ar putea să mai existe un coleg din același departament care își va dori la fel de mult ca tine jobul, iar un CV va putea face diferența.
Pe de altă parte, a te prezenta cu un CV le va demonstra șefilor tăi că acorzi importanță chiar și unui interviu intern.
3. Fii profesionist
Se poate ca la interviul intern să te întâlnești cu manageri alături de care, de exemplu, ai luat prânzul și pe care ai ajuns să îi și cunoști mai bine. Dar ceea ce s-a întâmplat în timpul liber nu îți va asigura vreun avantaj. Evită în răspunsurile pe care le dai la interviu exprimarea colocvială.
4. Cunoaște-ți valoarea
Dacă firma pentru care lucrezi face restructurări, iar la interviul intern va trebui să te lupți pentru postul pe care îl ai deja, trebuie să pui accent de valoarea ta și pe ce poți să aduci tu în plus față de alți angajați care lucrează în același domeniu.
Supraviețuirea în astfel de cazuri presupune să arăți că ai încredere în tine, în calitățile tale, iar acest lucru va demonstra cât de mult îți dorești jobul.