Cum se transformă Botswana într-un important centru comercial

Cum se transformă Botswana într-un important centru comercial

Republica Botswana este o țară din partea de sud a Africii cu o populație de doar două milioane de locuitori, cu o economie în plină dezvoltare. Dacă până în urmă cu zece ani, capitala țării, Gaborone, însemna doar diamante brute, în prezent, orașul a devenit un centru în care diamentele sunt tăiate, șlefuite și vândute, spun cei de la BBC.

diamonds

Gaborone se transformă încet, dar sigur într-un centru comercial în care încep să fie construite tot mai multe locuințe și hoteluri.

Viitorul sună și mai bine pentru Botswana în condițiile în care una dintre cele mai importante companii de extracție a diamantelor din lume, De Beers, plănuiește să își mute afacerea de vânzări aici.

În cifre, ar fi vorba de 6 miliarde de dolari, valoarea tranzacțiilor cu diamante care vor începe să aibă loc.

Mici companii deja își deschid fabrici, într-o piață infloritoare. Una dintre ele este o firmă indiană, Shrenuj care și-a deschis o fabrică de bijuterii  în Botswana din care „alimentează” și piața din Statele Unite ale Americii.

Dezvoltarea afacerii cu diamante declanșează o reacție în lanț. Odată cu noile fabrici, apar noi locuri de muncă, ceea ce înseamnă și o creștere a numărului de persoane care au nevoie de transport. Cei care dețin afaceri cu mașini, deja au fost nevoiți să își extindă serviciile și să facă noi achiziții.

Momentan, dezvoltarea are loc în capitală. Zonele de la margine încă așteaptă să se bucure de avântul luat de statul african.

Dincolo de situația economică favorabilă, Botswana se confruntă cu o serie de impedimente. Nu există zboruri directe către Gaborone din Europa sau SUA. Curentul cade frecvent, nu există foarte multe locuri în care oamenii pot ieși acolo, iar restaurnatele se închid până la ora 22.

Specialiștii spun că din această perspectivă, că multe afaceri din Botswana nu sunt încă suficient de pregătite pentru o investiție de 6 miliarde de dolari. Lesang Mahang, managing director al resortului Phakalane din Gaborone, consideră că situația actuală din Botswana, în care mari companii încep să își mute reprezentanței aici, seamănă cu momentul în care o țară câștigă dreptul de a organiza Jocurile Olimpice.

Există o oportunitate de a găzdui ceva important, dar prea puține resurse pentru a o face la standarde înalte. Guvernul din Botswana este însă ferm convins să statul va face față provocării.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •