Riscul în afaceri: sfaturi de la experți

Riscul în afaceri: sfaturi de la experți

Sunt multe aspecte care trebuie luate în considerare atunci când conduci o firmă mică. Inclusiv îți pui problema dacă ar trebui să refuzi un client mare, când să îți angajezi un om de resurse umane dedicat și multe altele.

Câteva dintre aceste aspecte au fost luate în vedere la sesiunea de întrebări și răspunsuri la care a participat si Rahul Parekh. Acesta este fondatorul restaurantului online EatFirst și a fost de părere că o firmă ar trebui să înceapă cu un plan de business clar, astfel încât să se înțeleagă cerințele inițiale, dacă firma va începe să producă imediat sau dacă va exista o perioadă de tranziție.

Asigurările contează

De aceeași părere a fost și Ben Baruch, consultant pe taxe și politici economice la Federația Companiilor Mici, iar Steve McGerr, directorul departamentului pentru zona comercială la Hiscox UK, a sugerat să se adauge la planul de business și administrarea riscurilor pe asigurări, respectiv a propus patru zone de acoperire: produse de asigurare, bunuri care trebuie asigurate, protejarea reputației și excedentul.

S-a dezbătut și domeniul freelancing-ului, si Alex Hirst, fondator și director general al The Hoxby Collective, a fost de părere că freelancerii, atunci când sunt la început de drum, ar trebui să fie foarte clari și cât se poate de specifici atunci când își vând expertiza pe un proiect.

Unul dintre participanți la dezbatere a avut probleme de cashflow, astfel că a ajuns să aibă datorii și credite cu scor prost. Ann Hawkins, mentor de business, a menționat că o creștere a prețului poate însemna câteodată îmbunătățirea cashflow-ului fără efecte negative asupra vânzărilor, iar Michael-George Hemus, fondatorul Plumen, a sugerat angajarea unei persoane cu experiență pe cashflow și a dat un exemplu personal când au numit un director cu experiență pe IMM-uri și un director executiv certificat MBA. Cât pentru refacerea scorului pentru credite, Hemus a propus un dialog cu toate părțile implicate și stabilirea unui plan de plată care poate fi susținut din alte surse până când îți pui din nou pe picioare business-ul.

Exemplul Brexit

Și Brexitul a reprezentat un punct de interes după ce Theresa May a făcut anunțul că va începe demersul ieșirii din UE în 2017. Oamenii au vrut să știe dacă ar fi mai bine să aștepte, iar Hemus fost de părere că ar trebui să exporte acum dacă au oportunitatea, deoarece procesul cu Regatul Unit va dura doi ani și va fi timp pentru ajustări. Baruch a adăugat că este bine să cunoști piața din țara unde vrei să vinzi, să fii sigur că există cerere pentru produsele tale acolo.

În ceea ce privește dilema dacă să accepți un client mare, Parekh a fost de părere că dacă nu poți livra un produs de calitate atunci mai bine nu accepți colaborarea, și mai bine te concentrezi pe clienți mai mici cărora să le oferi servicii excelente. Se răspândește vorba, iar atunci când vei avea posibilitatea să satisfaci cererile unui client mai mare, cu siguranță vei găsi și cereri. Cu acest lucru a fost de acord si Ekaterina Steube, manager de campanii la Seedrs, care este de părere că dacă știi limitele business-ului tău acest lucru te va ajuta pe termen lung.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •