Ambasada SUA și-a desemnat „Antreprenorul lunii aprilie”. Premiul oferit pe 28 aprilie a ajuns la Atelierul de Pânză, o întreprindere socială care confecționează sacoșe de pânză, din bumbac 100%, dar și produse realizate din materiale textile reciclate.
„Ambasada SUA salută Atelierul de Pânză şi eforturile sale de a oferi alternative ecologice la pungile din plastic şi de a reutiliza deşeurile textile. Această întreprindere socială şi succesul pe care îl are ne aminteşte tuturor că antreprenoriatul poate fi motivat nu doar de câştigul financiar, ci şi de dorinţa de a oferi generaţiilor viitoare o societate şi un mediu mai bune. Pe măsură ce România îşi continua evoluţia şi dezvoltarea, va beneficia de pe urma antreprenorilor care construiesc noi companii, adaptează şi reformează unele vechi şi conduc ţara către viitor”, au declarat reprezentanții Ambasadei SUA.
Obiectivele Atelierului de Pânză
În Atelierul de Pânză, înființat în 2009, se confecționează manual produse din bumbac 100%, netratat, neînălbit și nevopsit.
Atelierului de Pânză funcționează ca o întreprindere socială, desfășurând activitate economică pentru a putea susține misiunea de mediu – oferirea unei alternative ecologice la punga de plastic -, dar
și socială -oferirea de locuri de muncă persoanelor cu dizabilități fizice sau apartinand unor grupuri vulnerabile.
Manager Express a discutat cu Doris Stroiescu, managerul Atelierului de Pânză, despre acest premiu, dar și despre potențialul pe care îl reprezintă business-urile din domeniul reciclării.
Cum ați primit premiul?
Ne-am bucurat, bineînțeles. Știam că suntem în competiție pentru că, înainte cu aproximativ două săptămâni de acordarea premiului, secția economică a Ambasadei ne-a vizitat la atelier și au văzut cu ce ne
ocupăm, cum lucrăm, cine sunt angajații noștri. Motivul pentru care am fost premiați ca ”Antreprenorul lunii aprilie” este faptul că noi desfășurăm un business social axat pe reciclare creativă și diminuarea deșeurilor din plastic, sacoșa de pânză fiind practic un înlocuitor pentru acestea. În plus, pe 22 aprilie s-a celebrat Ziua Pământului, în concordanță cu misiunea noastră de mediu.
Premiul oferit de Ambasada SUA va schimba viziunea voastră de business?
Avem nevoie de susținere și recunoaștere, dar premiul nu va schimba modelul de business, ci ar putea fi de ajutor în dezvoltare. Iar prin a ne dezvolta înțelegem să oferim locuri de muncă persoanelor cu
dizabilități sau provenind din grupuri vulnerabile. Trebuie spus și că noi suntem o întreprindere socială al cărei acționor principal este ONG-ul Viitor Plus. Dacă am avea profit, acesta ar fi investit în Viitor Plus, în campaniile de împăduriri pe care noi le derulăm în zona de sud-est a României. De altfel, Viitor Plus a inaugurat în 2014, la Dragoș-Vodă, prima pădure înființată de un ONG în România, 8 ha de pădure îngrijite până au atins stadiul de masiv.
Antreprenoriatul în zona de reciclare are potențialul unui business de succes în România? Sau încă nu ne-am acomodat cu această perspectivă de business?
Încă nu ne-am acomodat. În România se reciclează abia 1% din deșeurile municipale, deși ținta UE este de 20%. E un drum lung de parcurs, fără a ne compara cu țările care au deja o tradiție în reciclare. Sigur că
orice inițiativă antreprenorială de mediu se adresează unei piețe largi, iar noi ne-am dori ca antreprenorii să acționeze. Atelierul de Pânză vrea să arate aplicabilitatea practică a conceptului de dezvoltare durabilă și suntem dispuși să colaborăm cu business-uri similare, chiar să împărtășim modelul nostru de business.
(Foto: Facebook U.S. Embassy Bucharest)