GSK Consumer HealthCare, Adobe Systems și McDonald’s – cei mai buni angajatori ai anului

Aon România a anunțat rezultatele cercetării Best Employers Study 2014 în România. Nominalizările au fost făcute pentru trei categorii de companii, în funcție de numărul angajaților, iar premiile au revenit următoarelor companii:


Categoria „Companii cu un număr de angajați între 50 și 250”

1. GSK Consumer Healthcare

2. Autonom Services

3. Pfizer Romania

Categoria „Companii cu un număr de angajați între 250 și 1.000”

1. Adobe Systems Romania

2. Teamnet International

Categoria „Companii cu un număr de peste 1000 de angajați”

1. McDonald’s Romania

Best Employers Study (BES) organizat în 2014 include informații colectate în urma participării a 28 de companii, peste 200 executivi și 8.700 angajați, reprezentând peste 15.000 de angajați din România. Sondajul s-a derulat sub coordonarea diviziei Aon Hewitt, lider mondial în consultanță în domeniul resurselor umane, din cadrul Aon plc.

Conform cercetării, nivelul mediu al engagement-ului (implicarea profesională a angajaților în raport cu munca lor), în România, atinge în prezent 62%, față de 57% înregistrat anul trecut.

De remarcat este distribuția implicării profesionale în funcție de poziția în cadrul companiei. Astfel, rezultatele înregistrate de media tuturor participanților la studiu arată că 59% din angajați (poziții non-manageriale) sunt implicați profesional, în timp ce nivelul de implicare pentru middle și top manageri este de 74%. În schimb, companiile nominalizate “Cel Mai Bun Angajator” au următoarele rezultate: 78% angajați (non-manageri) sunt implicați profesional, 85% middle manageri și 93% top manageri.

În ceea ce privește nivelul de implicare profesională a angajaților, pe categorii de vârstă și vechime în cadrul companiei, cele mai mari diferențe între media participanților și media companiilor nominalizate se înregistrează la categoria de vârstă 45-54 de ani, acest indicator atinge 92%, în timp ce media pe țară este de 56%, iar angajații care au peste 10 ani vechime în muncă – 89% față de 62% media pe țară.

Best Employers Study a fost realizat pe o perioadă de 9 luni și oferă o clasificare a companiilor din punct de vedere al imaginii pe care o au ca angajator în piața forței de muncă în baza opiniei propriilor angajați, identificând zonele cu cel mai mare impact în creșterea performanței angajaților.

Pe lângă topul Celor mai buni angajatori, acest studiu furnizează o serie de informații atât despre angajatori, cât și despre angajați.

BES analizează nivelul de implicare profesională a angajaţilor în baza a trei dimensiuni: „SAY” (angajaţii care vorbesc pozitiv despre compania pentru care lucrează, în discuţiile cu prietenii, colegii sau clienţii), „STAY” (angajaţii care vor să rămână în companie pentru mai mult timp şi care nu se gândesc să o părăsească) şi „STRIVE” (angajaţii care depun un efort suplimentar pentru a ajuta la obţinerea de rezultate pentru companie).

Aceste dimensiuni sunt susținute de 19 factori care influențează implicarea profesională, dintre care enumerăm: sentimentul împlinirii, autonomia, resursele, oportunitățile de învățare și dezvoltare, echilibrul dintre viața personală și cea profesională, mediul de lucru, colegii, managementul performanței, reputația angajatorului, atenția acordată angajaților, beneficiile, recunoașterea, ș.a.

Clasificarea companiilor se bazează pe calcularea unui punctaj obținut pe baza opiniilor angajaților, ajustat cu nivelul de aliniere dintre strategia angajatorului, stilul de conducere și tipurile de procese – metodologie dezvoltată de Aon în cei aproape 20 ani de când efectuează acest studiu la nivel mondial.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •