Olimpiada de la Soci, văzută din alt unghi

Olimpiada de la Soci, văzută din alt unghi

Cea de-a XXII-a ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă va începe anul acesta pe 7 februarie, la Soci, și se va încheia pe 23 februarie.

În total, vor fi 15 sporturi și 98 de probe olimpice. Ediția de anul acesta a Jocurilor Olimpice de Iarnă aduce o serie de aspecte inovative, pornind de la modul în care este gestionat spațiul olimpic, până la strategia de vânzare a produselor promoționale.

Pentru a afla mai multe detalii despre noutățile pe care le aduce evenimentul de la Soci, am adresat câteva întrebări reprezentanților Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice.

1.      Pe site-ul oficial al Olimpiadei de la Soci, evenimentul este descris ca fiind unul cu adevărat inovativ. Concret, ce aduce nou olimpiada de anul acesta?

Comitetul de Organizare al Olimpiadei folosește o serie de soluții inovative. Printre ele, se află modelul 3D care permite efectuarea de teste virtuale pentru toate departamentele create pe durata Jocurilor.

În plus, modelul 3D folosit oferă posibilitatea de a vizualiza terenul pe care se vor desfășura jocurile, clădirile din jur, rețeaua de drumuri, conductele, inclusiv semafoarele.

Acest model va fi folosit pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice.

Un alt element inovativ este UIS (United Identification System), un sistem automat care identifică participații la eveniment și oferă oamenilor care au acreditări acces la o serie de servicii high-tech, precum:

  • Bonuri de masă electronice pentru voluntari;
  • Un sistem special de printare pentru presă care permite reducerea consumului excesiv de hârtie și confidențialitatea documentelor printate.

În plus, Olimpiada de la Soci beneficiază de cel mai inovativ sistem de cumpărături online din istoria mișcării olimpice. El este accesibil 24 de ore pe zi, clienții pot alege produsele folosind un număr record de variabile (15), iar comenzile sunt confirmate într-un sfert de oră. De asemenea, clienții pot alege cum să primească produsele, fie prin curierat, fie direct, în zona Rusiei, fără plată în avans.

Olimpiada are, de asemenea, o strategie de vânzare cu amănuntul inovatoare. Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, produsele vor fi vândute de la aparate automate și vor fi amenajate, de asemenea, o serie de magazine de unde vor fi vândute produse special realizate cu ocazia Olimpiadei (de exemplu, compania Sportmaster va deschide 300 de departamente speciale în 70 de regiuni din Rusia).

În total, 8000 de magazine de tip retail outlets vor fi deschise în Rusia pentru a vinde produsele speciale ale Olimpiadei.

Un alt element inovator este folosirea tehnologiei de tip „cloud” pentru a acoperi nevoia de personal pentru Jocurile de la Soci. Tehnologia va funcționa pe baza portalului job.Sochi2014.com, dedicat tututor celor care vor să se implice în proiectul olimpic.

În categoria elementelor inovatoare intră și Sistemul de Educație Soci 2014. Ideea conceptului a fost gândită în 2009 de către un comitet special și aprobată de Comitetul Olimpic Internațional.

De altfel, pe baza experienței de la Soci, Comitetul și-a propus să publice un manual legat de sistemul educational olimpic. Se vrea a fi un manual pe care toate comitetele de organizare viitoare să îl ia în considerare pentru olimpiadele viitoare.

Sistemul de educație Olimpică Soci 2014 a fost structurat pe trei niveluri:

*Educația olimpică de bază

*Educația olimpică academică

*Educația olimpică profesională

Acest sistem pune accentual pe construirea unei forme de educație continue, pe acest domeniu olimpic, pornind de la învățământul primar, până la cel superior.

Sistemul este implementat local (Soci) și regional (regiunea Krasnodar), federal și internațional.

Programul profesional de educație, de exemplu, se va desfășura în cadrul Universității Olimpice Internaționale din Rusia (RIOU), fondată în Soci.

Datorită acestui program, vor fi pregătiți noi manageri în domeniul sportului.

 2.      Câți voluntari are evenimentul?

În total, olimpiada de anul acesta de la Soci va implica 25.000 de voluntari (13.000 generalişti, 8.000 profesioniști și 4.000 voluntari de sport).

Voluntarii au trecut prin training-uri organizate în 26 de centre din 14 regiuni ale Rusiei. Training-urile au avut diferite tematici („Jocurile Mele”, „Aptitudinile mele olimpice”, „Munca mea”, „Zona mea de activitate”). În total, voluntarii reprezintă 35% din numărul total al personalului evenimentului. Programul de training pentru voluntarii care participă la olimpiadă a fost unul dintre cele mai complexe organizate de Comitetul de Organizare.

Comitetul a început prin a defini și în lege termenul de voluntar pentru Jocurile Olimpice. În acest context, procedurile pentru intrarea și șederea în Rusia pentru voluntarii străini au fost simplificate.

 3.      Câți spectatori vor veni la Soci?

Potrivit celui mai recent sondaj, un număr de 8,5 milioane de oameni intenționează să cumpere bilete la Jocurile Olimpice de la Soci. Biletele pentru skeleton, sanie și freestyle au fost vândute în proporție de 90%.

Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, ne-a vorbit despre delegația română care va participa la olimpiada din Rusia.

“În ceea ce privește delegația României la Soci, ea va include 24 de sportivi, calificați pentru probele precum sanie, bob, skeleton, ski alpin sau patinaj.

Pentru prima dată, vom avea și un reprezentant la săriturile cu skiurile.

Sperăm ca sportivii români să se califice în primii 20, o predicție realistă pentru nivelul sportului de iarnă din România.

Pe de altă parte, calificarea în primii zece, ar fi senzaţională.”

  •  
  •  
  •  
  •  
  •