Piața AeRO : Companiile antreprenorilor sunt listate, de astăzi, la BVB

Astăzi este o zi ce va intra, cu siguranță, în istorie. În acestă dimineață au fost listate la Bursa de Valori București primele două companii aflate la început de drum și care caută finanțare.

Bursa de Valori Bucuresti a lansat, sub denumirea AeRO, secțiunea de tranzacționare de acțiuni. Piața AeRO este segmentul dedicat acțiunilor din cadrul sistemului alternativ de tranzacționare al BVB. Acesta este un segment de piață dedicat listării start-up-urilor, pentru finanțarea proiectelor, creșterea vizibilității și contribuției la dezvoltarea mediului de afaceri, potrivit ZF.

Astfel, primele două companii care au debutat pe piață AeRO sunt Delivery Solutions, companie de curierat care operează sub brandul Sameday Courier, și Carpathia Capital, care vizează să activeze ca venture capital / private equity dedicat IMM-urilor din România.

Delivery Solutions a fost înfiinţată în anul 2007 și aparține antreprenorului  Octavian Bădescu. Acţionarii firmei intenţionează să cedeze apro­ximativ 10% din pachetele pe care le deţin, luând în calcul o majorare de capital în viitor.

A doua companie listată astăzi pe AeRO este Carpathia Capital din Polonia, care operează un fond de investiţii dedicat finanţării afacerilor mici.

Cum își pot lista antreprenorii firmele

Pentru a se lista pe sistemul alternativ, antreprenori au nevoie de un con­sul­tant autorizat de BVB. Acest consultat, care poate fi un broker, consultant sau auditori, va pregăti acțiunile necesare pentru intrarea la tranzacţionare, dar şi pentru viitoa­rele proceduri de companie listată. Con­sultanţii autorizaţi vor continua să asiste compania după listare, pentru îndeplinrea cerinţelor de raportare.

Criteriile minime pentru listare sunt un free-float de cel puţin 10% sau minimum 30 de acţionari, precum şi o capitalizare anticipată de cel puţin 250.000 de euro.

 

(Foto: OTA Photos/www.flickr.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •