Aproape un sfert dintre români plănuiesc să cheltuiască mai mult de Crăciun decât anul trecut

Aproape un sfert dintre romani planuiesc sa cheltuiasca mai mult de Craciun decat anul trecut

Românii sunt dispuşi să cheltuiască, în perioada sărbătorilor de iarnă, mai mult decât anul trecut pe cadouri, mâncare, băutură, decoraţiuni şi excursii de Crăciun, în contextul în care costul vieţii a crescut, potrivit unui studiu IPSOS efectuat la cererea grupului britanic International Personal Financem ce operează Provident Financial România.

Astfel, 22% dintre români sunt gata să cheltuiască mai mult, semnificativ peste nivelul din alte state europene. Dintre toate ţările europene studiate, doar polonezii se apropie de nivelul de 22% atins de români, cu 14%, în timp ce locuitorii din Cehia sunt cei mai conservatori când este vorba de a cheltui mai mult, cu doar 7% dintre respondenţi gata de a aloca un buget mai mare.

Aproape un sfert dintre români plănuiesc să cheltuiască mai mult de Crăciun decât anul trecut

”În acelaşi timp, doar 12% dintre români iau în calcul un buget mai mic pentru sărbătorile de iarnă din acest an. 57% menţin totuşi lucrurile sub control şi intenţionează să păstreze acelaşi nivel de cheltuieli ca anul trecut”, se arată în comunicat.

Cu toate acestea, planul românilor de a cheltui mai mult de Crăciun ar putea să nu fie o decizie voluntară, deoarece aproape o jumătate (48%) consideră costul crescut al vieţii drept motiv pentru cheltuielile mai mari vizate în acest an.

Cei mai mulți bani merg spre cadouri

”Un motiv principal pentru a aloca mai mult buget sărbătorilor este reprezentat, pentru peste jumătate dintre respondenţi (51%), de cheltuielile mai mari pentru cadouri, în timp ce un sfert menţionează circumstanţele personale sau familiale modificate faţă de anul trecut (24%)”, se arată în comunicat.

La polul opus, dintre românii care au de gând să consume mai puţine resurse financiare de Crăciun, 33% admit că au cheltuit prea mult anul trecut şi că, de această dată, intenţionează să şi economisească. Un român din cinci (20%) a cheltuit anul trecut, de Crăciun, între 200 şi 400 de lei, urmat îndeaproape de de cei care au cheltuit între 401 şi 600 de lei (19%). Doar 8% dintre respondenţi declară că au consumat peste 1.500 de lei, iar aceeaşi proporţie de 8% a cheltuit sub 200 de lei.

”Dintre românii care ar contracta un credit, 15% ar face-o pentru a acoperi cheltuielile de Crăciun, ce includ mâncarea, băutura, decoraţiunile, cadourile sau călătoriile. Când este vorba de sumele pe care ar fi dispuşi să le împrumute, un sfert (25%) dintre cei care ar contracta un credit de Crăciun ar opta pentru sume între 801 şi 1.000 de lei, urmaţi de cei care ar alege fonduri de la 601 la 800 de lei, la egalitate cu românii care ar împrumuta 401 – 600 de lei, ambele categorii reprezentând 18%. Doar 16% dintre aceştia ar mai contracta, acum, credite de peste 1.500 de lei”, se arată în comunicat.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •