Cum să te automotivezi atunci când lucrezi de acasă, tips&tricks 

Metricele de productivitate conteaza mai mult decat oricand pentru IMM-uri

Să lucrezi de acasă poate reprezenta o adevărată provocare, mai ales dacă nu ești obișnuit cu asta și dacă îți este greu să găsești o rutină în afara biroului sau a locului de muncă.

Dat fiind faptul că în cea mai mare parte a timpului am avut activități care îmi permiteau să mențin un program flexibil, lucratul de acasă îmi este familiar și pot împărtăși câteva sugestii și idei din experiența proprie.

Cum să te automotivezi atunci când lucrezi de acasă, tips&tricks

Pentru că în perioada asta sunt de evitat spațiile publice care presupun aglomerări ies din discuție cafenele sau ceainăriile, locuri numai bune pentru a schimba un pic decorul atunci când simți că te-ai plictisit de masa de lucru sau de fotoliul de acasă.

De regulă, îmi încep ziua citind noutățile unor site-uri pe care le urmăresc, după care îmi pregătesc o cafea pe care o beau în timp ce parcurg cu atenție câte un material scurt de istoria religiilor sau limbi clasice.

Odată băută cafeaua îmi încep ziua de lucru: mă așez cu laptopul la masa pe care o folosesc drept birou (nu imi plac birourile clasice) și îmi verific adresele de mail (cea personală și cea de serviciu).

Dacă nu e nimic urgent, mă concentrez pe partea de studiu și cercetare. Întotdeauna încerc ca în primele 2 ore de lucru să îmi găsesc un ritm adecvat în funcție de prioritățile zilei respecitve.

În jur de 13 ating adesea momentul de energie care îmi permite să mă aplec asupra lucrurilor mai serioase. Pe la 15 îmi mai fac un espresso scurt pe care îl beau nu pentru energizare, ci pur și simplu pentru că îmi place cafeaua și savurarea ei mă ajută să mă relaxez și să îmi adun un pic gândurile.

Nu sunt o persoană hiperorganizată, iar volumul de muncă poate varia de la o zi la alta, de aceea încerc să iau pe cât posibil fiecare zi în parte și să creez doar un cadru general de lucru, dar în care să pot ajusta tot ceea ce poate să apară imprevizibil.

Fac pauze scurte, timp în care de regulă dau un telefon, vorbesc pe whatsapp sau verific știrile din sport (da, da guilty pleasure). Dacă sunt prins cu o traducere și am un deadline care se apropie, stilul de lucru se modifică pentru că odată intrat în ritm prefer să nu-mi întrerup munca decât pentru un pahar cu apă.

Știu că un impediment în calea unei zile eficiente de lucru de acasă poate fi faptul că nu ești constrâns de un program cert sau un cadru oficial. Stimulii „exteriori” pot juca și ei un rol determinant pentru modul în care reușești să îți faci treaba de acasă. Iată câeva trucuri pentru a evita bruijaul și pentru a-ți găsi starea de lucru:

Încearcă să-ți începi ziua gradat

Dacă nu ai nimic stringent care să te solicite, nu intra în focuri din prima, nu te supraepuiza în primele 2 ore, pentru că riști să îți pierzi concentrarea și răbdarea rapid, iar apoi te vei demotiva și vei căuta tot felul de pretexte pentru pauze mai lungi care sfârșesc mai mereu într-o „lălăială”.

Dacă ai tabieturi (băutul cafelei, fumatul unei țigări etc.) care crezi că te ajută să te concentrezi sau măcar să îți dezvolți bunădispoziția pentru a lucra relaxat, e bine să le integrezi în rutina zilnică în momente cheie (la început de zi sau când vrei să faci o pauză scurtă).

Evită statul pe Facebook (social media în general) sau pe Youtube dacă nu este necesar în ceea ce lucrezi.

Știu că nu toată lumea lucrează mai bine cu muzică pe fundal (eu, de pildă, am toane, uneori mă ajută, alteori nu), dar dacă ești singur acasă și liniștea ți se pare prea apăsătoare, muzica poate fi într-adevăr utilă.

Găsește-ți o poziție confortabilă la masa de lucru, dar nu sta ore în șir într-un singur loc. Pe mine mă ajută să mă plimb prin casă când vreau să scriu ceva, iar uneori îmi place să mă așez cu laptopul lângă bibliotecă, în fotoliul care se balansează.

Și nu în ultimul rând, nu uita să bei apă: paradoxal, când lucrezi de acasă devine mai ușor să treci cu vederea faptul că trebuie să te hidratezi decât când ești la birou sau când ești în mișcare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •