Jocurile Olimpice de Iarnă de la Sochi: Avantajul care ar putea propulsa Rusia pe locul 3 la medalii

Rusia s-ar putea situa în top 3 în clasamentul medaliilor la Jocurile Olimpice de la Iarnă de la Sochi datorită unui factor previzibil: avantajul propriului teren, potrivit unui studiu PwC care urmăreşte să estimeze posibila repartizare a medaliilor la Sochi.

„Ca şi în cazul Olimpiadei de Vară, avantajul de a concura pe teren propriu poate juca un rol important în împărţirea medaliilor luna aceasta – ţara gazdă Rusia urmând probabil să obţină un număr record de medalii.

Însă gazdele, împreună cu rivalii Germania, Canada, Austria şi Norvegia – vor trebui să-şi dispute locul secund, fiind mult în urma echipei Statelor Unite. În schimb, România ar produce o mare surpriză dacă ar obţine o medalie la Jocurile Olimpice de Iarnă. La fel stau lucrurile din păcate şi cu încântătoarea echipă jamaicană de bob care nu are şanse la medalii”, se arată în comunicatul citat.

Economiştii de la PwC au folosit şi cu ocazia Olimpiadei de Iarnă de la Sochi, care începe pe 7 februarie, metode econometrice pentru a estima clasamentul probabil pe naţiuni în funcţie de numărul de medalii obţinute. Analiza testează corelaţia istorică între o serie de indicatori socio-economici şi medaliile obţinute la Olimpiadele anterioare.

Rezultatele modelării arată că mărimea economiei este o variabilă semnificativă în determinarea succesului la Olimpiadă. Totuşi, o economie puternică nu este suficientă pentru o bună performanţă. Clima este de asemenea un factor important. Prezenţa sau absenţa zăpezii în perioada de iarnă şi numărul de staţiuni de schi pe cap de locuitor au un impact semnificativ asupra distribuirii medaliilor.

Ţările mai mari şi cu economii dezvoltate, cu o climă propice domină clasamentul potenţial pe naţiuni în funcţie de numărul medaliilor; dar cazurile Austriei şi Norvegiei demonstrează că o economie mai mică nu înseamnă neapărat o barieră în calea succesului, acestea urmând probabil să obţină mai multe medalii decât ţări precum Franţa şi China.

„Deşi obiectul acestei analize este unul neobişnuit, acesta arată modul în care organizaţiile pot folosi analize econometrice pentru a lua decizii mai bune de afaceri. Scopul modelului nostru nu este de a face prognoze exacte cu privire la clasamentul medaliilor, ci mai degrabă de a îmbunătăţi tehnicile de prognoză”, a precizat John Webster, Liderul Departamentului de Audit, PwC Romania.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •