Paganini, în interpretarea violonistului Liviu Prunaru. Vineri, la Sala Radio

Violonistul Liviu Prunaru, concert-maestru al celei mai bine cotate orchestre simfonice din lume, Royal Concertgebouw Amsterdam, revine la Bucureşti, pe scena Sălii Radio.

Vineri, de la ora 19.00, artistul român va urca pe scenă alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio, Tiberiu Soare.

Seara se va deschide cu Verdi, prin celebra sa uvertură la opera ”Forţa destinului” (”La Forza del Destino”), lucrarea fiind parte a marelui repertoriu simfonic romantic italian. Liviu Prunaru va interpreta apoi unul dintre concertele compozitorului italian  Niccolo Paganini – ”Concertul nr. 2 în si minor pentru vioară şi orchestră”, lucrare ce stârneşte în continuare fascinaţia publicului prin virtuozitatea tehnică pe care o cere tuturor violoniştilor ce o abordează. Popularitatea acestui concert este datorată finalului, prin ”Campanella”, joc de clopoţei ce solicită solistului o măiestrie aparte a tehnicii arcușului, asemenea unui ”foc de artificii” muzical. În partea a doua a serii veţi asculta şi una dintre simfoniile lui Beethoven, Simfonia a VI-a – ”Pastorala”.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio, potrivit unui comunicat remis redacției.

Cine este Liviu Prunaru

Liviu Prunaru câştigător a numeroase competiţii muzicale de mare valoare, şi-a construit o bogată carieră internaţională: apariţii solistice alături de orchestre renumite ca Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de cameră din Indianapolis.

Artistul român se bucură de dreptul de folosinţă asupra uneia dintre viorile de patrimoniu universal – Stradivarius ”Pachoud” din 1694.

Fie ca solist concertist, fie în recitaluri, Liviu Prunaru cântă frecvent în toate marile oraşe ale lumii şi este invitat în cadrul unor festivaluri prestigioase, ca cele din Bruxelles, Buenos Aires, Wallonie, Flandra, Evian, Atena şi Salzburg. În fiecare toamnă a ultimilor trei ani, artistul a fost aplaudat în multe oraşe ale ţării în cadrul turneului naţional « Duelul viorilor », susţinut alături de violonistul Gabriel Croitoru şi de pianistul Horia Mihail. Paralel cu activitatea artistică, Liviu Prunaru este implicat activ în domeniul pedagogic, fiind un valoros profesor de vioară al Academiei Menuhin.

Cine este Tiberiu Soare

Tiberiu Soare este, din anul 2012,  dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, înregistrând alături de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Sălii Radio, cât şi în cadrul evenimentelor în aer liber sau a turneelor internaţionale. În septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra (London Philharmonic Orchestra), alături de celebra soprană Angela Gheorghiu.

Printre recentele sale succese internaţionale se numără şi concertul dirijat în mai 2013, eveniment desfăşurat cu participarea Angelei Gheorghiu şi a tenorului Teodor Ilincăi la Royal Festival Hall din Londra, alături de Orchestra Filarmonică Regală (Royal Philharmonic Orchestra). Tiberiu Soare a dirijat în toamna anului 2013 trei concerte în străinătate, alături de soprana Angela Gheorghiu: Praga (Sala Smetana), Munchen (Filarmonica din Munchen) şi Paris (Opera Royal – Palatul Versailles). La finalul lunii iulie 2014, a fost de asemenea aplaudat în Germania, unde a dirijat Hof Symphoniker Orchester într-o gală de operă al cărei principal invitat a fost Angela Gheorghiu. Evenimentul a avut loc la Regensburg (Bavaria, Germania), în cadrul unui festival anual – Schlossfestspiele (Festivalul de la Castel).

În noiembrie 2014, a dirijat trei concerte, alături de Angela Gheorghiu, în legendare săli de concert din Europa: Théâtre des Champs-Elysées – Paris, Musikverein Graz – Austria, Sala Concertgebouw – Amsterdam. În seara de 31 decembrie s-a aflat din nou la pupitrul unei orchestre europene – Orchestra Simfonică Saarbrücken – într-un nou concert de gală alături de cunoscuta soprană Angela Gheorghiu la Baden-Baden (Festspielhaus) – Germania.

(Foto:  Virgil Oprina/Orchestrele și Corurile Radio România)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •