de Ana Glavce, HR Manager,
şi Monica Anița, Senior Campaign Specialist, TNT Express, Eastern Europe
Vorbim mult despre nevoia de a crea un echilibru între viaţa profesională şi cea personală. Cei mai mulţi ne declarăm convinşi că, fără un asemenea echilibru, nu poate exista performanţă pe termen lung şi încercăm în diverse moduri să acţionăm în spiritul acestei convingeri.
Pentru aceasta însă, este nevoie de un efort asumat de către părţile implicate şi de un plus de creativitate pentru a descoperi modalitatea prin care activităţile importante pentru starea noastră de bine pe termen lung să fie înglobate în rutina zilnică.
Un exemplu în acest sens a fost programul derulat în cadrul TNT România pe parcursul anului 2013, dedicat angajaţilor noștri. Numele ales pentru respectivul program a fost „Orange Shake”, în ton cu portocaliul brandului.
În linii mari, programul s-a desfăşurat ca o competiţie între angajaţi. Dar nu am măsurat indicatori de performanţă, ci felul în care oamenii din companie îşi respectă timpul liber, pasiunile, prietenii, familia. Fiecare astfel de activitate şi preocupare individuală a fost recunoscută şi apreciată, un beneficiu suplimentar fiind chiar deschiderea şi relaţia de încredere constituită astfel şi reconfirmată prin cultura organizaţională.
Timp de nouă luni, fiecare angajat înscris în această competiţie a avut de „raportat” şi de ilustrat activităţile în care s-a implicat, activităţi clasificate în funcţie de trei direcţii principale:
Demersuri pentru sine (spectacole,
lecturi, activităţi sportive, cursuri
diverse, concedii);
Demersuri pentru cei din jur – activităţi de voluntariat, donaţii (inclusiv direcţionarea a 2% din impozit);
Activităţi realizate împreună cu colegii („ieşiri”, iniţiative în echipă, proiecte comune).
Tuturor acestor tipuri de activităţi li s-au acordat punctaje care, pe măsură ce se acumulau, îi dădeau angajatului respectiv şansa de a primi diverse premii, constând în obiecte şi bani.
Accesul în competiţie a fost permis tuturor, inclusiv angajaţilor aflaţi în concediul de îngrijire a copilului – pentru care regulamentul şi mijloacele de comunicare au fost adaptate situaţiei. Unul dintre obiectivele companiei a fost acela de a recunoaşte importanţa acestei etape din viaţa unui angajat şi de a evita eventuala impresie de excludere din viaţa companiei, care ar fi putut apărea în acea perioadă.
Pe întreaga durată a programului, participarea angajaţilor din TNT România a fost tot mai intensă şi creativă, iar activităţile întreprinse şi „raportate” au fost comunicate cu regularitate colegilor, astfel încât tot mai mulţi s-au alăturat campaniei. Indiferent dacă a fost vorba despre descoperirea unor pasiuni comune (sportive, culturale, profesionale), despre formarea unor rutine sănătoase (abonamente la săli de fitness, programe de perfecţionare, învăţarea unei limbi străine) ori despre acţiuni comune (voluntariat, teambuilding), acestea au obţinut recunoaştere şi noi aderenţi spontani.
Din punctul nostru de vedere, respectul pe care angajatorul îl poartă oamenilor trebuie să includă şi recunoaşterea importanţei vieţii lor personale, pentru că este imposibil să-i ceri unui om să separe total partea personală de cea profesională.
Practicile unei companii pot altera (uneori, major) calitatea vieţii personale a unui angajat (volum excesiv de muncă, program foarte lung, stres etc.). Pe de altă parte, practicile unei organizaţii pot încuraja oamenii să-şi îmbunătăţească permanent calitatea vieţii. Însăşi sintagma „echilibru între viaţa personală şi cea profesională” este întrucâtva greşită, după părerea noastră, deoarece sugerează o implicită „competiţie” între cele două componente. Mai corect ar fi „împletirea armonioasă a vieţii profesionale cu cea personală”. Despre această împletire, despre artificiala separare a celor două „vieţi” am vrut să le vorbim angajaţilor noştri prin Orange Shake.
Unul dintre feedback-urile primite în timpul programului de la o colegă a fost: „Până la programul acesta, nu realizasem cât de puţine lucruri fac pentru mine în raport cu cele pe care le fac mereu pentru alţii. Voi schimba ceva în sensul ăsta”.
Până la finalul anului, 70% dintre angajaţi s-au înscris şi au participat activ în program, diversitatea acţiunilor întreprinse generând idei pentru reluarea campaniei, în 2014. Unul dintre criteriile luate în considerare în cadrul punctajelor acordate, şi anume efectuarea concediului de odihnă în decursul anului curent, a contribuit, de asemenea, la reducerea cu 44% a numărului de zile de concediu restant.
Credem că viitorul aparţine acelor corporaţii de care oamenii nu trebuie să fugă pentru a avea o viaţă personală.