de Irina Stoian, Human Resources Director, Cetelem IFN SA
Pentru că ne dorim angajaţi productivi, creativi şi implicaţi, investim în motivarea lor şi culti-văm o stare de bine, de wellness. Cultura noastră organizaţională este orientată către satisfacerea nevoilor de ordin superior, fiind o sinergie între preocuparea pentru oameni şi cea de atingere a obiectivelor. Altfel spus, urmărim atingerea obiectivelor prin dezvoltarea oamenilor.
Piaţa evoluează constant, iar majoritatea companiilor încearcă să vină în întâmpinarea nevoilor clienţilor. Pentru a avea clienţi mulţumiţi, este important să ai angajaţi mulţumiţi. Ca şi aşteptările clienţilor, şi cele ale angajaţilor cresc. De aceea, ne străduim să creăm pentru ei programe atractive şi adaptate nevoilor lor.
În ultima vreme, modul în care este perceput mediul de lucru de către angajaţi reprezintă un indicator important, urmărit în sondajele interne de satisfacţie a angajaţilor. Mediul de lucru este determinat de patru aspecte, şi anume:
- Satisfacţia profesională oferită de activitatea desfăşurată;
- Nivelul de presiune la locul de muncă;
- Menţinerea echilibrului între viaţa profesională şi cea personală;
- Păstrarea nivelului de energie pe par-cursul întregii zile de muncă.
Programul de Well-being
În 2014, am demarat programul de Well-being în Cetelem. În conceperea lui, am avut în minte lucrurile de mai sus. Succesul unui program de wellness derulat în companie este garantat doar dacă acţiunile desfăşurate răspund nevoilor angajaţilor. Aşa că am pus în aplicare majoritatea ideilor colegilor noştri pe care le-au avut şi le-au transmis în proiectele înscrise în concursul din 2013, intitulat „Se caută un concurs”. Anual, angajaţii Cetelem sunt invitaţi să participe la un concurs intern, care are de fiecare dată altă temă. Un asemenea tip de concurs ne oferă posibilitatea de a măsura gradul de implicare a oamenilor în viaţa organizaţiei, precum şi nivelul lor de creativitate.
Ideea de Well-being la locul de muncă nu este „doar un trend al acestui an” pentru noi. Pentru a ne asigura că angajaţii sunt satisfăcuţi de jobul lor, avem implementat programul de Management al carierei şi pe cel de Mobilitate internă. Suntem deja la al doilea an de masaj la birou (o altă idee venită din partea angajaţilor), pe lângă discounturile la sălile de fitness pe care le oferă acum majoritatea companiilor.
Anul acesta, obiectivul nostru principal este acela de a susţine echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală, având în vedere că ne petrecem foarte mult timp la locul de muncă.
Tocmai de aceea, mesajele care acompaniază acest proiect sunt:
recomandare pentru fiecare angajat: „Implică-te cu pasiune, fără tensiune!”
promisiunea pe care o facem: „Cetelem susţine echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală.”
Toate acţiunile noastre au ca obiectiv îndeplinirea promisiunii făcute angajaţilor şi dorinţa ca fiecare dintre ei să conştientizeze că este mult mai sănătos să abordeze fiecare task zilnic având o atitudine pozitivă.
Inspiraţi de ideile angajaţilor, ne-am dorit ca acţiunile noastre să satisfacă cât mai multe nevoi ale lor şi astfel am dezvoltat proiectul pe şase piloni:
ReCreation Zones
Pe fiecare etaj al sediului nostru, există un loc vesel, colorat şi comod, în care angajaţii îşi petrec pauzele, un loc în care îşi reîncarcă bateriile. Amenajarea acestor locuri a fost făcută într-un weekend din ianuarie în care a nins şi a viscolit cumplit. Cred că vă amintiţi cum sunt acele dimineţi de iarnă în care vii la serviciu luptându-te cu troienele, eşti îngheţat şi abia aştepţi să guşti din cafeaua aburindă. Ei bine, în ziua de luni care a urmat acelui weekend, după ce au trecut prin troiene în drum spre serviciu, angajaţii au găsit la birou un spaţiu plin de căldură şi culoare, special amenajat pentru ei. Aceste zone au devenit mai mult decât nişte simple spaţii de relaxare: ele constituie acum prilej de socializare, găzduiesc mini-şedinţe şi sărbători ale zilelor de naştere sau onomastice.
Biblioteca Cetelem
Cu toţii pierdem minute, dacă nu chiar ore, în trafic, în drum spre serviciu sau spre casă. Aceste momente pot fi folosite productiv, citind o carte, dacă mergem cu transportul în comun, sau ascultând un audio-book, dacă mergem cu maşina. Pe de altă parte, un alt aspect al stării de bine de la locul de muncă îl constituie dezvoltarea profesională şi personală. De aceea, în afară de trainingurile oferite „in house”, ne bucurăm că le putem împrumuta angajaţilor cărţi şi audio-book-uri, descoperind astfel cu plăcere că tinerii citesc şi cărți pe suport de hârtie.
Barometrul de Presiune
Nivelul de stres la locul de muncă nu se măsoară prin indicatori specifici, dar afectează indicatorii de performanţă. Barometrul de presiune este un instrument pentru managerul fiecărui departament, prin care măsoară percepţia angajaţilor în legătură cu nivelul de stres zilnic. Astfel, avem un indicator al nivelului de stres în fiecare echipă / departament pentru a putea gestiona stresul la birou. Managerul acţionează imediat (zilnic, dacă barometrul sare de nivelul 7) pentru a echilibra volumul de muncă sau pentru a rezolva situaţiile care apar şi generează stres. Astfel, nu aşteptăm sfârşitul lunii pentru a concluziona că am avut o perioadă dificilă: imediat ce angajaţii semnalează, superiorul este nevoit să lucreze pentru „well-being-ul” oamenilor săi.
După şase luni de măsurare a percepţiei angajaţilor, ne mândrim cu faptul că media lunară pe departament nu a depăşit
valoarea 7, în condiţiile în care 8, pe o scară de la 1 la 10, reprezintă începutul nivelului critic de presiune la locul de muncă.
Ateliere de ReCreaţie
Când lucrezi cu oamenii, îţi dai seama că toţi suntem suma pasiunilor noastre şi că ele ne ajută să ne încărcăm bateriile, să ne relaxăm şi să ne destresăm. De aceea, am creat posibilitatea ca angajaţii să-şi pună pasiunile în practică chiar la birou. Atelierele inventate în acest scop, numite Ateliere de ReCreaţie, oferă locul ideal pentru creativitate, deconectare şi veselie. Partenerii noştri în acest proiect sunt cei de la Smart Experience, din a căror ofertă am ales Deco Art, Aranjamente florale, Make-up, Nutriţie, Fotografie şi Stil şi imagine personală. Aproximativ 190 de angajaţi au participat la cele 14 ateliere care au avut loc până acum, iar Aranjamentele florale şi Fotografia au fost atât de spectaculoase, încât pentru următoarele sesiuni avem deja o listă de aşteptare.
La atelierul de fotografie, participanţii au făcut o excursie fotografică prin parc şi pe străzile din apropierea sediului. La ultimul atelier, care va avea loc în decembrie, vom face ornamente pentru sărbătorile de iarnă.
Zile tematice
Zilele tematice sunt o bună ocazie de a face dintr-o zi obişnuită un motiv de sărbătoare. Anul acesta, avem patru zile şi o lună de sărbătorit:
de Ziua Internaţională a Teatrului, 75 de angajaţi au câştigat bilete la teatru. Concursul de cultură generală din teatru a mobilizat aproximativ 200 de angajaţi atât din sediul central, cât şi din punctele de lucru din ţară.
de Ziua Internaţională a Sportului, am lansat Campionatul intern de fotbal şi am început programul de închiriere biciclete pentru angajaţi.
În iulie, am sărbătorit „Summer în the Office”, cu îngheţată, umbrele de plajă, ochelari de soare şi multă voie bună. Atmosfera a fost atât de frumoasă, încât angajaţii şi-au dorit ca o astfel de zi să fie organizată în fiecare lună de vară.
„Vitalitee” va fi ziua în care promovăm un stil de viaţă sănătos cu sport şi cu o alimentaţie sănătoasă.
„Luna voluntariatului” va avea loc în decembrie, ca şi până acum, şi ne vom implica în acţiuni caritabile. În urmă cu trei ani, colegii din departamentul Collection au organizat un Târg de Bunătăţi, în timpul căruia au strâns bani pentru a susţine financiar diferite case de copii din apropierea Bucureştiului. De atunci, această iniţiativă continuă în fiecare an, „molipsind” şi alte departamente şi devenind, astfel, un eveniment caritabil în toată regula. De Ziua Internaţională a Voluntariatului, dorim să încurajăm cât mai mulţi angajaţi să se implice în asemenea activităţi.
Activităţi sportive
De Ziua Internaţională a Sportului, am dat startul campionatului de fotbal în Cetelem şi tot în aceeaşi zi am deschis sezonul de ciclism, punând la dispoziţia angajaţilor biciclete pe care să le poată închiria în pauze, după program sau în weekend.
De când avem parcul de biciclete, nu a mai existat vreun weekend în care să rămână biciclete neînchiriate. În pauza de masă, mulţi angajaţi merg până în Herăstrău cu bicicleta şi pun de un picnic în parc.
Campionatul de fotbal nu i-a antrenat doar pe cei care au jucat efectiv, ci şi pe suporteri. Cu toţii am ieşit din competiţie mai uniţi, ca echipă.
Succesul unui program de Well-being pentru angajaţi este dat de modul în care le sunt îndeplinite dorinţele. De aceea, noi am ales varianta de a crea acest program de wellness intern, personalizat în funcție de nevoile angajaţilor noştri, şi am apelat la serviciile furnizorilor externi pentru acele zone pe care nu le puteam acoperi cu resursele proprii.
Este important să conştientizăm că echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională influenţează productivitatea şi creativitatea angajaţilor. Acest aspect este susţinut şi de studii, care arată că angajaţii companiilor care oferă astfel de facilităţi sunt mai ataşaţi de organizaţia din care fac parte, de brand, şi care chiar recomandă firma ca loc de muncă dezirabil prietenilor sau apropiaţilor.