Familia Peugeot pierde majoritatea, dar salvează compania

Familia Peugeot, cel mai mare acționar din cadrul grupului PSA Peugeot Citroen, a semnat acordul cu grupul chinez Dongfeng Motor și cu statul francez, potrivit BBC.

Sursă foto: theiranproject.com

Sursă foto: theiranproject.com

Producătorul chinez Dongfeng Motors și Guvernul de la Paris vor investi, fiecare, câte 800 de milioane de euro în companie, în schimbul a 14% dintre acțiuni.

Concret, în urma parafării acestui acord, familia fondatoare a companiei, care deținea 25,4% din acțiuni, va mai rămâne cu doar 14% dintre acțiuni.

Pe de altă parte, această înțelegere este una salvatoare pentru producătorul auto francez, în contextul în care are probleme financiare și încearcă să se păstreze la suprafață.

Citește și Peugeot își votează viitorul

Pe lângă cele 1,6 de milioane de euro de la Dongfeng Motors și de la statul francez, Peugeot va mai primi 1,4 miliarde de dolari de la investitorii fideli ai companiei.

Contractul va fi supus unui vot al acționarilor, dar este foarte  probabil să fie aprobat în condițiile în care Peugeot are nevoie de bani, mai ales că garanțiile guvernamentale au expirat.

Peugeot, al doilea cel mai mare producător de mașini din lume, a anunțat, miercuri, și cele mai recente rezultate financiare. Reprezentanții companiei au avertizat că este posibil ca Peugeot să rămână pe pierdere până în anul 2016.

În anul 2013, pierderile Peugeot au fost de 2,32 miliarde de euro, mai mici decât în anul 2012, de 5 miliarde de euro. Nu în ultimul rând, vânzările au scăzut cu 2,4%, ajungând la 54,1 miliarde de euro, din cauza scăderii cererii de mașini noi în Europa.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •