Veste bună pentru companiile afectate de starea de urgență din mai multe industrii

Veste buna pentru companiile afectate de starea de urgenta din mai multe industrii

Societăţile a căror activitate economică a fost puternic afectată de starea de urgenţă declarată în contextul pandemiei COVID-19 vor putea obţine un certificat de situaţie de urgenţă, care să ateste acest fapt, în cadrul unei proceduri excepţionale, scutite de taxele obişnuite, susţin avocaţii.

Citește și: Deloitte: Piețele financiare, imposibil de previzionat! Încrederea, un indicator important în acest moment

Astfel, certificatele se acordă în aceste condiţii speciale doar în perioada în care starea de urgenţă este încă activă în România şi vor fi valabile pe toată durata anului în care au fost emise.

„După această perioadă, operatorii economici interesaţi vor putea apela la certificatele constatatoare ale cazurilor de forţă majoră, emise de Camera de Comerţ şi Industrie a României, respectiv de camerele judeţene, în urma unei cereri scrise conform unei proceduri standard”, spune Cristina Samboli, senior associate, la firma de avocatură Noerr.

Citește și: Cum să fii productiv când lucrezi de acasă. Cele mai eficiente metode

Această din urmă procedură rămâne deschisă pe termen nedeterminat oricărui operator economic care întâmpină dificultăţi direct corelate cu o cauză de forţă majoră, indiferent de aria sa de activitate, cu condiţia respectării documentaţiei impuse şi a achitării unei taxe în valoare de 500 euro plus TVA, plătibilă în lei la cursul BNR din ziua emiterii facturii.

Potrivit reprezentanţilor Noerr, certificatul poate fi solicitat doar de operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea principală într-unul dintre următoarele sectoare: transport, turism, horeca, organizări de evenimente, publicitate, învăţământ privat şi activităţi adiacente, industria confecţiilor, încălţămintei şi pielăriei, servicii destinate populaţiei.

  • 23
  •  
  •  
  •  
  •