SUA: IRS lanseză un portal ca urmare FATCA. KPMG explică repercursiunile pentru România

SUA: IRS lanseză un portal ca urmare FATCA. KPMG explică repercursiunile pentru România

Autoritățile fiscale din Statele Unite ale Americii (Internal Revenue Service – IRS) au lansat pe 19 august un portal de înregistrare în scopul actului Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA), informează un comunicat al KPMG, remis Manager Express.

Acest website va fi folosit de către instituțiile financiare la nivel global pentru a se înregistra și a comunica informații cu privire la statutul lor în cadrul regimului FATCA către IRS. Pentru a fi conforme cerințelor legislației FATCA, instituțiile financiare din România care au obligația de raportare sau reținere la sursă conform regulamentelor FATCA (bănci, societăți de asigurare, fonduri de investiții, brokeri etc.) trebuie să se înregistreze pe acest portal și să desemneze persoane responsabile pentru obligațiile ce le revin în acest sens.

În mod securizat, website-ul lansat de către IRS pune la dispoziția instituțiilor financiare următoarele acțiuni privind conformarea FATCA:

  • crearea de conturi online;
  • personalizarea paginilor proprii pentru administrarea acestor conturi;
  • desemnarea a până la cinci persoane de contact care să poată desfășura activități legate de înregistrare;
  • monitorizarea informațiilor legate de entitățile afiliate: membri ai grupului și sucursale;
  • notificarea în mod automat a schimbărilor apărute în statutul instituției în cadrul FATCA.

Portalul FATCA, activ de la data de 19 august 2013, permite simularea înregistrării la IRS începând cu momentul lansării, însă, potrivit informațiilor puse la dispoziție pe pagina IRS în legătură cu acest website de înregistrare, datele introduse în sistem până la 1 ianuarie 2014 (chiar dacă sunt introduse cu titlu final de către utilizator) nu vor fi considerate ca fiind finale. Aceste date vor putea fi confirmate ca fiind definitive doar începând cu data de 1 ianuarie 2014.

Astfel, IRS recomandă instituțiilor financiare să folosească timpul rămas până la sfârșitul anului 2013 pentru a se familiariza cu acest website, pentru a introduce informații preliminare și pentru a rafina aceste informații, cu scopul de a pregăti înregistrarea definitivă de anul următor.

De la 1 ianuarie 2014, fiecare instituție financiară străină (Foreign Financial Institution – FFI) va trebui să introducă informațiile pentru înregistrare în formă finală, prin logarea în contul acesteia de pe portalul FATCA, efectuarea modificărilor necesare și trimiterea informațiilor cu titlu final. Simularea înregistrării este importantă deoarece fiecare FFI va certifica pe propria răspundere că informațiile din formularul de înregistrare sunt corecte și complete și va declara că se va conforma obligațiilor FATCA aferente statutului declarat ca aplicabil pentru entitatea însăși și pentru sucursalele ei (dacă este cazul).

După finalizarea înregistrării și aprobarea acesteia în 2014, fiecare FFI va primi o notificare a acceptării înregistrării, în urma căreia îi va fi alocat un număr de identificare pentru intermediari globali (Global Intermediary Identification Number – GIIN). IRS va publica electronic prima listă cu FFI-uri înregistrate și GIIN-urile aferente pe data de 2 iunie 2014. Această listă va fi actualizată în fiecare lună cu FFI-uri nou-înregistrate. Pentru a fi incluse pe lista cu FFI a IRS din iunie 2014, instituțiile financiare trebuie să finalizeze înregistrarea pe portal până la data de 25 aprilie 2014.

„Un aspect care este subliniat în instrucțiunile legate de portalul de înregistrare este faptul că înregistrarea este necesară și pentru FFI-urile din țări care încheie acorduri interguvernamentale (IGA) cu Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite” spune Ramona Jurubiță, Deputy Head of Taxation Services, KPMG Romania.

Până acum incert, această instrucțiune confirmă faptul că toate instituțiile financiare, chiar și cele cărora conformarea le va fi facilitată printr-un acord IGA, vor avea obligații legate de FATCA, precum înregistrarea pe portalul IRS pentru obținerea unui GIIN și desemnarea uneia sau mai multor persoane de contact.

România a notificat intenția de a începe negocierea pentru semnarea unui tratat interguvernamental cu SUA, însă, după cum declară Ionuț Măstăcăneanu, Senior Manager în cadrul KPMG Romania, „acest lucru nu va aduce după sine scutirea de obligații legate de FATCA a instituțiilor financiare”.

Autoritățile fiscale americane au declarat că acceptă și înregistrarea pe hârtie a FFI-urilor, deși încurajează folosirea cu precădere a sistemului electronic pus la dispoziție din august 2013. Formularele fizice trimise nu vor fi procesate până în ianuarie 2014, iar instituțiile financiare ar putea întâmpina decalaje între notificarea acceptării înregistrării și obținerea GIIN-ului necesar pentru a face dovada conformării la FATCA.

FATCA reprezintă o serie de prevederi publicate pe 18 martie 2010 de IRS ca parte a actului HIRE (Hiring Incentives to Restore Employment Act), ce adăuga noi dispoziții codului fiscal al Statelor Unite ale Americii. Conform FATCA, FFI-urile trebuie să raporteze către IRS informații despre conturile financiare deținute de către contribuabili americani sau de entități străine cu acționariat format în mod substanțial din contribuabili americani.

În caz contrar, această instituție va trebui să rețină la sursă un impozit în cuantum de 30% din valoarea tuturor plăților din SUA către FFI-uri neparticipante la FATCA și către deținătorii de conturi care refuză să dezvăluie informațiile necesare. IRS a publicat în ultimele luni instrucțiuni pentru implementarea FATCA, însă cea mai importantă noutate a fost adusă de către Notificarea 2013-43 din 12 iulie 2013, ce prevede amânarea cu șase luni a intrării în vigoare a reținerii la sursă în cadrul FATCA și a finalizării înregistrării pe portalul lansat în august, lăsând o perioadă suplimentară pentru instituțiile financiare de a implementa cerințele FATCA.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •