Tendințe 2014 – Florin Barabaș: Cel mai optimist scenariu, stagnarea pieței materialelor pentru construcții

Teama de esec este in sine o greseala

2014 se anunță a fi un an al revenirii economiilor europene, chiar și a celei românești. Publicația The Economist, de altfel, a prezis pentru anul viitor o creștere a PIB-ului din România de 3.3%.

În acest context, am decis să luăm la întrebări câțiva specialiști din mai multe domenii, de la marketing și management, până la IT și recrutare. I-am rugat pe fiecare să ne ofere propriile predicții pentru 2014, să ne spună care vor fi, din punctul lor de vedere principalele tendințe, la nivel general, în economie, dar și specific, raportat la domeniile lor de activitate.

Începem seria de predicții cu Florin Barabaș, Managing Director al companiei Kludi România, specializată în producția de  baterii de lux pentru baie şi bucătărie, baterii medicale pentru clinici, sisteme de duş şi accesorii pentru baie. Florin Barabaș ne-a prezentat tendințele în trei arii: economie, industria materialelor de construcții și dezvoltarea managerială.

Economie:

Din păcate guvernul nu a găsit pachetul OPTIM de soluții de a impulsiona creșterea economică. În schimb se vor depune în continuare eforturi în a colectă mai mulți bani la buget prin sporirea taxelor și impozitelor. Clientelismul politic rămâne o prioritate de rang înalt pentru USL și acest lucru are repercursiuni în economie. Urmează un an cu alegeri europarlamentare și prezidențiale, fapt pe care-l văd de natură să nu încurajeze dezvoltarea economică.

Industria materialelor de construcții:

Anul acesta nu s-a văzut niciun efect pozitiv al politicilor guvernamentale care să stimuleze industria în care activez. KLUDI România a reușit, printr-o strategie de piață atent adaptată contextului actual, să înregistreze o continuare a trend-ului crescător din ultimii ani și, astfel, să se detașeze de scăderea la nivel general a pieței materialelor de construcții.

Cel mai optimist scenariu pentru 2014 este stagnarea pieței materialelor pentru construcții.

Dezvoltarea managerilor / Leadership:

Dacă în 2013 contextul economic-financiar nu a ajutat prea mult managementul companiilor să crească afacerile, cu siguranță în 2014 o soluție bună ar fi investiția în resursa umană. Mi-ar place să cred că acesta ar fi un trend în 2014, dat de un număr mai mare de companii care vor dori să aibă mai mulți angajați bine pregătiți, motivați și cu atitudinea potrivită.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •