București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului

Proiectul ce lansează candidatura Bucureștiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii intră într-o nouă etapă: „Imaginarea Orașului”, care se desfășoară între 15 iulie și 31 octombrie. În cadrul său, miercuri 22 iulie, la ora 19, în Hanul Gabroveni, va avea loc evenimentul intitulat „Intersecțiile de miercuri”, cu tema: „Cum se vede orașul prin ochii străinului. Bucureștiul lui Paul Morand”. Este vorba despre o dezbatere în jurul cărții „București”, de Paul Morand (editura Humanitas, 2015, traducere: Emanoil Marcu). Invitați vor fi Dan C. Mihăilescu, Andreea Răsuceanu și Alina Pavelescu.

Moderator: Svetlana Cârstean

Cartea lui Paul Morand, publicată în 1935, ne dezvăluie, uneori în mod flatant, alteori dimpotrivă, un București familiar chiar și nouă, celor din 2015, surprins în ceea ce are el etern și mereu recognoscibil.

„Nu poți traduce vorbele, căci nu evocă aceleași imagini. Primăvara noastră, în Franța, cel mai timid anotimp al anului, începe sub zăpadă și sfârșește sub apă; lungă cum e și tinerețea noastră, durează patru luni. Frühling e deșteptarea veselă cântată de Europa germanică. Primăvara românească e o trezire violentă din amorțeala hibernală: explodează ca un obuz. La București, ieși din casă în prima zi frumoasă, cu muguri abia iviți, iar seara, la întoarcere, totul e înfrunzit. Toate animalele așteaptă pui; cățelele fără stăpân se duc să fete în case părăsite, iar sturionii plini de icre urcă greoi pe Dunăre. În băcănii, prețul caviarului scade cu o treime. Ursul iese din bârlog împleticindu-se, iar florile din livezile de pruni colorează în roz primele costișe de munte. (…) Primăvara e numai vestirea, scurtă ca un cântat de cocoș, a verii, a grâului secerat încă din iunie, a florilor din Cișmigiu și din parcul Carol, flori românești, fără moarte, care se cațără oriunde și rezistă la orice, la colbul sufocant și soarele torid. Ferestrele cu geamuri duble se deschid. După târgul Moșilor și parada militară de 10 mai, Bucureștiul apare în toată splendoarea. Plăcerea și verdeața sunt șarmul lui diabolic.”

Accesul la evenimentele din cadrul proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului este gratuit.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •