Cele mai frumoase cărți, primul concurs de design de carte din România

Cele mai frumoase carti, primul concurs de design de carte din Romania

Cele mai frumoase cărți din România, unicul proiect cultural din țară destinat designului de carte, își desemnează câștigătorii printr-o expoziție spectacol. Cele mai frumoase cărți din România, ediția 2017, vor fi premiate pe 25 octombrie, de la ora 18.00, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, București. Proiectul este organizat de către Asociația pentru Performanță și Cultură și este finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național. Expoziția este organizată în parteneriat cu Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi și va fi deschisă până pe 12 noiembrie. Programul de vizitare este de miercuri, până duminică, 10:00 – 18:00.

Cartea – obiect, o experiență care nu poate fi înlocuită prin digitalizare

Expoziția-spectacol propune publicului o experiență interactivă cu cărțile obiect. Vor fi prezentate toate cele 50 de titluri finaliste ale concursului național de design de carte. Conceptul evenimentului a fost propus de către Adina Pașca, președintele Asociației pentru Performanță și Cultură, și dezvoltat de Cătălina Gubandru, artist independent, coregraf/dansator profesionist și performer.

„Cărțile sunt prezent(at)e prin oameni, nu sunt puse pe mobile, ci devin mobile – circulă, sunt (în) mișcare, produc mișcare sau fac parte din mișcare”, spune inițiatoarea proiectului, Adina Pașca.

10 premii pentru cele mai frumoase cărți

În cadrul evenimentului vor fi dezvăluite premiile Concursului național de design de carte Cele mai frumoase cărți din România, aflat la ediția a VI-a. Anul acesta au fost înscrise în competiție 220 de cărți, iar 10 dintre acestea vor fi premiate pe 25 octombrie.

În această ediție, juriul a acordat trei noi premii: premiul pentru Carte de artă, premiul pentru Carte de fotografie și premiul pentru Design de colecție. Pe de o parte, pentru a încuraja folosirea cărții drept mediu de expresie, iar pe de alta, pentru a promova importanța designului de carte în cazul cărților de tiraj mare. Premiul pentru tânăr designer este acordat de către ICR și Centrul Național al Cărții și constă în susținerea unei deplasări și participarea unui artist la programul unui târg internațional de carte în străinătate. Cărțile selectate vor face parte dintr-o expoziție itinerantă în țară și în străinătate și, de asemenea, vor reprezenta România în competiția internațională de design de carte Best Book Design from All Over the World, Leipzig 2018.

Membrii juriului au fost: Lysiane Bollenbach (autor, designer grafic, director artistic și artist vizual), Alina Șerban (editor, curator), Timotei Nădășan (designer, artist, editor), Anca Adina Cojocaru (designer, artist), Alexe Popescu (designer grafic), Ramona Chirica (curator de ilustrație) și Patricia Teodorescu (artist vizual). Juriul a selectat anul acesta 50 de titluri finaliste, care vor fi prezentate în cadrul expoziției spectacol. Expoziția finală va fi deschisă publicului până pe 12 noiembrie, cu reprezentații săptămânale ale performance-ului.

Cele mai frumoase cărți, primul concurs de design de carte din România

Proiectul Cele mai frumoase cărți din România este primul și singurul concurs de design de carte din țara noastră, finalizat cu o expoziție itinerantă a celor mai frumoase cărți din România. Proiectul a ajuns la cea de-a VI-a ediție anul acesta, multiplicându-și activitățile prin conferințe, ateliere, activități de stimulare a lecturii, întâlniri profesionale, activități de promovare pe site și facebook pentru tinerii artiști si cărțile lor, de multe ori, puțin vizibile publicului larg.

Proiectul a fost conceput pentru a genera un mediu de dezbatere pentru profesioniștii din lumea editorială, dar și pentru designeri, graficieni independenți și publicul larg, oferind un cadru de apreciere și o perspectivă internațională. Criteriul de bază în aprecierea designului de carte este raportul dintre conținut, formă și publicul-țintă căruia i se adresează cartea și adecvarea designului la tema cărții. Așadar, designul susține și încurajează lectura, o face plăcută. Designul face cartea lizibilă și atractivă în același timp.

Peste 500 de titluri itinerate în expoziții

Pe parcursul celor șase ediții, peste 500 de cărți frumoase realizate de ilustratori / designeri români au fost expuse în cadrul unor expoziții și târguri de carte naționale, în București, Cluj, Iași, Timișoara sau Târgu Mureș și internaționale, în Frankfurt, Leipzig, Londra, Paris sau Stockholm. Informații suplimentare puteți găsi pe site-ul proiectului – www.celemaifrumoasecarti.ro și pe pagina de Facebook.

La eveniment sunt invitați să participe reprezentanți ai instituțiilor culturale, partenerii proiectului, mass-media, artiști și entuziaști ai cărții.

Adresa: Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, strada Londra nr. 39, București, sector 1

  •  
  •  
  •  
  •  
  •