Cea mai bună carte de afaceri scrisă vreodată, potrivit lui Bill Gates și Warren Buffett

Aproape fiecare oră din viața ta este petrecută consumând povești. Indicatorii de consum Nielsen din primul trimestru al anului 2020 au constatat ceva surprinzător: consumatorii americani consumă peste 12 ore de mass-media în fiecare zi, un nivel record. Indiferent dacă tipul de mass-media este de televiziune, social media, podcast-uri sau alte aplicații, singurul lucru pe care îl au în comun aceste vehicule pentru conținut este acela că spun povești.

Poveștile ne captează și ne păstrează atenția, iar economia atenției crește doar ca dimensiune, povestirea este un vehicul de mesagerie înțelept. Imaginile din broșuri pe care le primesc prin poștă spun o poveste, scrie entrepreneur.com.

Citește și: Generația Z consideră că beneficiile sunt mai importante decât salariul

Poveștile ne ating curiozitatea înnăscută pentru comportamentul uman. Deci, când Bill Gates l-a întâlnit pe Warren Buffett pentru prima dată în 1991 și l-a întrebat care este cartea sa preferată, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că recomandarea lui Buffett a fost o colecție de povești.

– Îți împrumut exemplarul meu, spuse Buffett. Într-o postare pe blog scrisă 20 de ani mai târziu, Gates a glumit că mai are cartea în caz că Buffett o vrea înapoi.

Cartea care i-a captivat pe cei doi a fost o colecție de povești ale lui John Brooks, intitulată Business Adventures: Twelve Classic Tales from the World of Wall Street.

De ce poveștile ne captează atenția

Business Adventures spune o duzină de povești din comerțul de la mijlocul secolului al XX-lea într-un stil prozaic, bazat pe personaje; este de fapt o colecție de povești din numerele trecute ale The New Yorker.

Și dacă ne uităm la conținutul recent de succes creat în ultimele decenii și axat pe afaceri – Succesiune, Mad Men și Shark Tank, pentru a numi doar câteva – o piesă centrală comună este povestirea eficientă.

Asta pentru că poveștile provoacă emoție, iar cercetările au arătat că emoția încorporează amintirile mai adânc în mintea noastră. Dacă doriți ca mesajul dvs. să rămână, profitați de psihologie și provocați emoții într-un fel.

Desigur, Gates și Buffett adoră această carte – este vorba despre afaceri, dar spusă prin poveste. După cum o descrie Gates într-o postare pe blog, multe dintre particularitățile afacerii s-au schimbat, dar fundamentele au rămas aceleași.

Aflați de oportunitățile de afaceri din trecut

Una dintre povești face referire la avantajele și oportunitățile găsite de, printre multe alte companii, Microsoft. Iată câteva dintre cele mai populare parabole din Business Adventures:

Faux-pas-ul inovației Xerox, în care compania a finanțat extensiv cercetarea Ethernet în anii 1970, deschizând ușa altor companii pentru a valorifica oportunitatea.

Citește și: Cum s-a prăbușit imperiul lui Jamie Oliver și de ce a dat greș în antreprenoriat

Lansarea Ford Edsel, o poveste de avertizare despre cercetărea pieței, importanța calității produselor și dorințele schimbătoare ale piețelor.

Tranzacționarea din interior, care împărtășește povestea modului în care legile privind tranzacțiile din interior au devenit mai strict aplicate în urma unei expuneri de corupție din 1959 din Texas Gulf Sulphur, în mijlocul exploziei câștigurilor investitorilor.

Accentuarea perspicacității afacerii nu trebuie să fie o treabă plictisitoare. Uitați-vă la lucrurile cu care s-au confruntat organizațiile anterioare și veți găsi povești despre condiția umană care poate fi un numitor comun – și informații pe care le puteți utiliza pentru a vă atinge propriul avantaj competitiv.

Sursa foto: Business Insider

  •  
  •  
  •  
  •  
  •