ANAF verifică persoanele fizice pe baza unui infografic. În ce grupă de risc vă aflați

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat, pe 6 august, că începe verificarea persoanelor fizice cu venituri mari și a celor care au o avere ce nu poate fi justificată de veniturile declarate. Mai mult, ANAF a întocmit și un infografic în care detaliază pe cine şi de ce verifică amănunţit.

Potrivit unui comunicat al instituției, prin „Programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal” (PERF), ANAF vizează verificarea veniturilor și a declarării acestora începând cu anul 2011, „întrucât doar pentru acestea se poate aplica atât regula de impozitare a veniturilor a căror sursă nu a fost identificată, cât și procedura de verificare, conform normelor stabilite de legiuitor”.

Într-o primă etapă, ANAF îi va identifica pe cei care au cheltuieli semnificative, respectiv asociați/acționari care au împrumutat firma cu sume mai mari de 200.000 de lei, persoane fizice care cumpără bunuri sau case în valoare de peste 70.000 de euro, persoane fizice cu depozite anuale mai mari de 500.000 lei și persoane fizice care au cumpărat mașini mai scumpe de 25.000 de euro. În urma aplicării acestui prim filtru, dintre cei peste 14,36 milioane de contribuabili, 295.253 sunt persoanele care intră în eșantionul supus analizei de risc.

Durata efectuării verificării fiscale este de maximum 6 luni, respectiv 12 luni în cazul în care sunt necesare informații din străinătate.

Grupe de risc

În urma analizelor efectuate de autorități au fost identificate patru grupe de riscuri.

Din prima grupă fac parte „patroni bogați de firme sărace” respectiv cei care dețin un patrimoniu semnificativ (case, mașini, împrumuturi către firme) care nu corespunde cu veniturile declarate care sunt mult mai mici sau dețin firme cu cifre de afaceri viabile, dar cu rezultate proaste (fie sunt tot timpul de pierdere fie au un profit mult mai mic decât cifra de afaceri).

În cea de-a doua grupă de risc intră „persoanele care au un patrimoniu semnificativ, dar nu au activități economice cunoscute”, în grupa trei sunt încadrate „persoanele cu venituri volatile”, respectiv aceia care activează în showbiz, iar în grupa patru de risc sunt incluse„ alte persoane care nu pot fi încadrate în cele trei grupe anterioare însă prezintă riscuri semnificative”.

Mai multe detalii aveți în infograficul alăturat:

(Foto: Tax Credits/www.flickr.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •