Cartea Albă a Competitivității: Ce ne recomandă, din perspectivă economică, francezii

Camera de Comerţ şi Industrie a Franţei în România a lansat, joi, ”Cartea Albă a Competitivităţii”. Documentul demonstrează că trecerea la o economie competitivă se poate realiza prin punerea în practică a mai multor măsuri concrete.

Domeniile prioritare la care trebuie să lucreze mediul economic din România sunt formare, inovaţie, piaţa muncii, infrastructură, energie, agricultură, pieţe financiare şi turism. Pentru aceste domenii, specialiștii camerei au făcut 52 de propuneri.

Citește și Companiile din România utilizează doar limitat anumite facilităţi fiscale

Reprezentanții Camerei de Comerţ şi Industrie a Franţei în România au ținut să precizeze că recomandările nu sunt lecții pentru români, ci doar împărtășirea experienţelor dobândite atât în Franţa, cât şi în România.

Forța de muncă

Una dintre recomandări, și probabil și cea mai importantă, este renunțarea la forța de muncă „low cost”, care, deși este numeroasă, nu este întotdeauna bine pregătită. Angajați educați și specializați ar determina companiile să dezvolte proiecte pe termen lung și să atragă investiții.

Citește și Cultura integrităţii la români și falimentul capitalului social: încrederea

”Dezvoltarea României până acum a fost bazată în mod special pe costul redus al forței de muncă și pe bogăția de resurse naturale. Această abordare a atras investitorii străini, a funcționat până la ora actuală pentru că a fost motorul principal al creșterii economice și modernizării în ultimii ani, cu rezultate evidente. Dacă luăm în calcul Produsul Intern Brut pe locuitor, între 2000 și 2008, acesta a crescut de la 27% din media europeană la 47 de procente din același indicator. Deci această abordare, această strategie construită pe disponibilitatea resurselor naturale și munca ieftină a funcționat. Dar suntem convinși că în viitor aceste lucruri nu vor mai fi de ajuns pentru a asigura competitivitatea României”, a declarat Eric Faidy, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Franţei în România.

”Cartea Albă a Competivității” poate fi consultată AICI.

În Camera de Comerţ şi Industrie a Franţei în România sunt aproape 500 de companii, cu capital francez şi românesc, atât mari întreprinderi, cât şi IMM-uri. În total, membrii CCIFER reprezintă 15% din PIB-ul României şi peste 125.000 locuri de muncă.

(Foto: hotnews.ro)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •