Cât costă ora de muncă: 4,6 euro în România şi 40,1 euro în Suedia

cost ora munca Romania

România este printre ţările din Uniunea Europeană cu cel mai scăzut cost pe ora de muncă lucrată, de 4,6 euro pe oră, potrivit datelor publicate, joi, de Eurostat, institutul de statistică al Comisiei Europene.

„În 2013, media costului unei ore de muncă, în locurile de muncă din întreaga economie (mai puţin din agricultură şi din administraţia publică) a fost estimată la 23,7 euro în ţările membre ale Uniunii Europene şi la 28,4 euro în ţările din zona euro”, se arată în raportul Eurostat.

Citeşte şi Roma, în prag de faliment – Executivul a retras un proiect de sprijin financiar.

Aceste două medii maschează diferenţele serioase dintre ţările din Uniunea Europeana în ceea ce priveşte costul unei ore de muncă, se mai arată în raport.

Bulgaria este ţara cu cel mai scăzut cost al unei ore de muncă, de 3,7 euro, urmată de România, cu 4,6 euro, de Lituania, cu 6,2 euro, şi de Letonia, cu 6,3 euro.

Citeşte şi Cea mai importantă investiţie – oamenii

Iată şi topul ţărilor cu cel mai ridicat cost al orei de muncă din UE: Suedia, cu 40,1 euro, Danemarca, cu 38,4 euro, Belgia, cu 38 de euro, Luxemburg, cu 35,7 euro, şi Franţa, cu 34,3 euro.

Costurile unei ore de muncă sunt calculate în funcţie de venituri şi salarii şi de contribuţiile sociale pe care le plăteşte fiecare angajat.

Citeşte şi Care este salariul unui manager de spital și ce obligații are acesta – Interviu cu Mihaela Luncan, consultant independent

Astfel, costul orar al forţei de muncă, la nivelul întregii economii, a ajuns la 23,7% în ţările membre UE şi la 25,9% în ţările din zona euro şi variază între 8% în Malta şi 33,3% în Suedia.

Sursă foto: kirk.senate.gov

  •  
  •  
  •  
  •  
  •