Deloitte Tax: Amânarea plății TVA la importul de bunuri extinsă operatorilor AEO şi celor care utilizează vămuirea la domiciliu

Oana Petrescu s-a alaturat echipei Deloitte Romania in pozitia de Partener Coordonator al practicii de consultanta si Lider al echipei multidisciplinare dedicate sectorului financiar-bancar.

De luni, Ministerului Finanţelor Publice a  inclus pe lista persoanelor care beneficiază de amânarea de la plată a TVA la import atât operatorii economici autorizați care dețin un certificat AEO, cât și cei autorizați pentru procedura de vămuire la domiciliu.

deloitte

„Această schimbare, care reprezintă un pas important în colaborarea dintre autoritățile fiscale și mediul de afaceri, va da naștere în primul rând unui sentiment de încredere reciprocă”, spune Mihai Petre, Senior Manager Deloitte Tax.

Amânarea plății TVA la import este binevenită nu doar pentru societățile direct implicate, ci și pentru România ca stat membru european, așa cum explică Pieter Wessel, Partener în cadrul Deloitte Tax: „Un avantaj major al acestei facilități este impactul asupra rambursărilor de TVA și, în consecință, reducerea presiunii la care România a fost supusă de către Comisia Europeană prin procedura de infringement deschisă în legătură cu acest subiect.”

Plata TVA la import a fost, de cele mai multe ori, factorul decisiv în alegerea de către marii importatori  a unor porturi europene în defavoarea portului Constanța . „Eliminarea plății TVA la import va avea ca efect creșterea numărului de importuri procesate de birourile vamale, atât din Constanța, cât și din țară,  România devenind astfel o poartă de intrare în Europa”, concluzionează Mihai Petre.

Numele Deloitte se refera la organizatia Deloitte Touche Tohmatsu Limited, o companie cu raspundere limitata din Marea Britanie, la firmele membre ale acesteia, in cadrul careia fiecare firma membra este o persoana juridica independenta.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •