Ministerul Muncii: Firmele din România trebuie convinse să se alăture Alianței Europene pentru Ucenicii

Codrin Scutaru, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, consideră că firmele din România trebuie convinse ca să se alăture, în număr cât mai mare, Alianţei Europene pentru Ucenicii, astfel încât tinerii să fie sprijiniţi pentru a avea acces la locuri de muncă.

„Cred că trebuie să acordăm mai multă importanţă acestui tip de parteneriat propus prin Alianţa Europeană pentru Ucenicii, pentru că scopul său este de a ajuta la combaterea şomajului în rândul tinerilor, prin îmbunătăţirea calităţii şi ofertei de ucenicii pe întreg teritoriul Uniunii Europene”, a spus secretarul de stat.

Citeşte şi: Entuziasmul durează doar trei ani

Codrin Scutaru a adăugat că, la nivelul Uniunii Europene, şomajul în rândul tinerilor reprezintă o problemă gravă. Aproximativ unul din cinci tineri nu îşi poate găsi un loc de muncă.

„Până astăzi, firme importante, cu renume din Europa, au aderat la Alianţa Europeană pentru Ucenicii, coordonată de Comisia Europeană, şi s-au angajat să ofere ucenicii mai numeroase pentru tineri. Sunt plăcut surprins că la Riga au fost luate în aceste două zile noi angajamente în acest sens, astfel că, în total, întreprinderile vor pune la dispoziţia tinerilor 140.000 de ucenicii şi oportunităţi de formare”, a afirmat Codrin Scutaru.

Alianţa Europeană pentru Ucenicii a fost creată la 2 iulie 2013, la Leizpig (Germania), printr-o declaraţie comună a preşedinţiei UE, a Comisiei Europene şi a partenerilor sociali europeni.

Citeşte şi: Care sunt angajaţii cu cea mai mare rată de obezitate

Alianța contribuie la combaterea șomajului în rândul tinerilor prin îmbunătățirea calității și ofertei de ucenicii pe întreg teritoriul UE prin intermediul unui parteneriat amplu al părților interesate din domeniul forței de muncă și al educației. Alianța urmărește, de asemenea, să schimbe atitudinile cu privire la ucenicii. Totodată, Alianța identifică, în special, programele de ucenicie din UE care au cel mai mare succes și va aplica soluții adecvate în fiecare stat membru.

Prin semnarea declarației comune, reprezentanții europeni ai sindicatelor și ai angajatorilor își iau angajamentul să își concentreze eforturile astfel:

– să crească gradul de conștientizare cu privire la beneficiile uceniciilor în rândul angajatorilor și al tinerilor;
– să răspândească experiența și bunele practici în propriile organizații;
– să-și motiveze și să-și consilieze organizațiile membre privind dezvoltarea unor programe de ucenicie de calitate adaptate competențelor necesare pe piața forței de muncă.

Citeşte şi: Experiment – Cum ai reacționa la un interviu pentru cel mai greu job din lume

De asemenea, aceștia trebuie:

– să coopereze cu școlile și serviciile de ocupare a forței de muncă;
– să încurajeze formarea de mentori în cadrul companiei și îndrumarea profesională a ucenicilor;
– să mărească oferta și calitatea uceniciilor.

(Foto: en.wikipedia.org)