Modificările legislației fiscale românești în contextul evoluției internaționale

Săptămâna trecuta a avut loc conferinţa anuală Deloitte Tax & Legal, eveniment susținut de către specialiștii Deloitte România şi Reff & Asociații, care au dezbătut  împreună cu invitatul special, domnul Dan Manolescu, Secretar de Stat în Ministerul Finanţelor Publice, noile tendinţe fiscale şi legislative, impactul viitor al acestora, precum şi provocările cu care se confruntă companiile din România în contextul actual.

Alexandru Reff_Partener_Reff&Asociatii

Agenda evenimentului a inclus teme precum impactul fiscalităţii internaţionale asupra sistemului românesc, noile direcţii UE în domeniul TVA, precum şi sesiuni interactive dedicate anumitor industrii (retail și producție, industria farmaceutică), alături de teme importante pentru mediul de afaceri local (reorganizarea afacerilor, insolvența în contextul evoluţiilor legislative şi de practică judiciară, investigații asupra fraudelor fiscale).

Conferinţa anuală de Tax & Legal este un eveniment foarte important pentru echipa noastră care a crescut susținut ca număr, portofoliu și performanță. Peste 150 de persoane, reprezentanți a peste 100 de companii de top de pe piața românească  au participat la eveniment, demonstrând încă o dată interesul sporit pentru cadrul fiscal şi juridic românesc aflat într-o continuă schimbare”, a declarat Dan Bădin, Partener Coordonator al practicii de Servicii fiscale şi juridice din cadrul Deloitte România.

Totodată, acesta a punctat că “modificările legislative recente din România urmăresc în general evoluţia internaţională: schimbul de informaţii între ţări pentru a lupta împotriva evaziunii fiscale şi a evitării plătii impozitelor, creşterea impozitării prin diverse metode (lărgirea bazei impozabile, introducerea de noi taxe cum ar fi cele din domeniul energiei sau noua taxa pe construcţii, creşterea cotelor, amintind de impactul creşterii TVA). Pentru a balansa toate acestea, România trebuie să adopte şi măsuri de creştere a economiei şi a competitivităţii fiscale. Sunt lăudabile demersurile din ultimul an pentru a creşte facilităţile fiscale acordate activităţilor de cercetare-dezvoltare, precum şi introducerea legislaţiei de holding începând cu 2014; de asemenea, sunt de aşteptat măsuri care să stimuleze piaţa muncii, cum ar fi scăderea contribuţiilor sociale.  Mai mult,autorităţile trebuie sa ia mai în serios mesajul mediului de afaceri, conform căruia lipsa predictibilităţii sistemului fiscal duce la scăderea interesului investiţional”, a adăugat Bădin.

Dan Manolescu a menţionat că nu anticipează creșteri ale cotelor de impozitare pentru anul viitor, făcând referire chiar la o posibilă scădere a cotei de asigurări sociale pentru jumătatea anului 2014. În ceea ce privește Codul Fiscal, Secretarul de Stat speră că rescrierea acestuia se va finaliza anul viitor, fapt ce ar permite intrarea în vigoare din 2015. Un alt subiect abordat de către Manolescu a fost sistemul de colectare a TVA; deşi a avut câteva propuneri de trecere la sistemul opțional, nu a fost luată până în prezent nicio decizie la nivel de Guvern. În ceea ce privește recenta introducere a taxei pe construcții, Secretarul de Stat recomandă companiilor să gestioneze cu atenție conturile de active fixe în vederea diminuării impactului acestei taxe. Manolescu a menționat, de asemenea, că România urmează trendul internațional, respectiv direcţiile UE și OCDE pentru lupta împotriva evaziunii fiscale şi a evitării plătii impozitelor.

În fiscalitate, mizele sunt în continuă creștere. Presiunea pe conformare nu ţine doar de costul foarte ridicat al unei eventuale impuneri suplimentare, ci şi de riscul angajării răspunderii personale a administratorilor sau a altor persoane cu funcții de conducere, dacă modul în care s-a evitat plata impozitelor, taxelor sau contribuțiilor sociale poate fi văzut mai degrabă ca evaziune decât ca optimizare fiscală.  Uneori granița dintre cele două concepte este mai puțin bine conturată decât ar fi de așteptat şi inputul consultantului sau avocatului poate fi esențial”,  a declarat Alexandru Reff, Partener al practicii de Servicii juridice din cadrul Deloitte România.

Un alt invitat important al conferinţei a fost Benjamin Gohet, Director Servicii Fiscale, Deloitte Franța, care a prezentat inițiativele adoptate la nivel internațional și francez în vederea rezolvării problemelor din sistemul de impozitare, precum şi măsurile de combatere a evaziunii fiscale.

Expertiza şi experienţa unei ţări cu fiscalitate evoluată, alături de bunele practici cu privire la autoritățile fiscale sunt aspecte cheie după care ar trebui să se ghideze orice antreprenor”, a adăugat Pieter Wessel, Partener al practicii de Servicii fiscale din cadrul Deloitte România.

Echipa de consultanți fiscali și juridici Deloitte numără în prezent peste 140 specialişti şi este condusă de

Dan Bădin – Partener  Coordonator Servicii fiscale şi juridice, Alexandru Reff – Partener Servicii juridice,

Pieter Wessel – Partener Servicii fiscale, Sorina Mardare – Partener Externalizare servicii financiare,

Andrei Burz-Pînzaru – Partener Servicii juridice.

Despre Deloitte România

În România, serviciile sunt furnizate de către Deloitte Audit S.R.L., Deloitte Tax S.R.L., Deloitte Consultanţă S.R.L., Deloitte Evaluare S.R.L. Deloitte Fiscal Representative S.R.L., şi Reff & Asociaţii (numite împreună Deloitte România), care sunt afiliate Deloitte Central Europe Holdings Limited. Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din România care furnizează servicii în cinci domenii: audit, servicii fiscale, consultanţă, servicii de evaluare a riscului şi consultanţă financiară, având o echipă de peste 450 de profesionişti români şi expatriaţi.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •