eJobs: Aproape 1 milion de aplicări la joburi au fost înregistrate în ultima lună

Peste 10.000 de start-up-uri si IMM-uri au facut angajari in ultimele 9 luni

Cu aproape 1 milion de aplicări la joburi, ultima lună a egalat recordurile ultimilor ani în ceea ce privește dorința românilor de a-și găsi un loc de muncă.

Comparativ, în aceeași perioadă a anului trecut au fost 570.000 de aplicări depuse de candidați. După o primă jumătate a lunii aprilie în care, pe piața muncii, atât angajatorii, cât și candidații au bătut în retragere, odată cu apropierea finalului stării de urgență, și unii, și ceilalți au reluat procesele de recrutare și căutare activă a unui loc de muncă.

Citește și: Reîncep angajările: câte 500 de joburi noi, postate zilnic, pe eJobs.ro

Numai în perioada 1-15 mai au fost înregistrate aproximativ 650.000 de aplicări pentru joburile disponibile pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Românii iau cu asalt piața muncii

Domeniul care a atras cele mai mult atenția candidaților a fost Comerțul – peste 200.000 de aplicări numai în ultima lună, urmat de IT / Telecom, Prestări servicii și Call-center / BPO. Fiecare dintre aceste industrii a depășit pragul de 100.000 de aplicări, în ultimele 30 de zile. Cel mai puțin căutate domenii au fost Protecția mediului, sectorul Naval și Aeronautic, Pază și Protecție sau Drept.

”Această criză i-a făcut pe candidați să fie mult mai atenți la ce se întâmplă pe piața muncii. Unii pentru că vor să fie pregătiți pentru orice eventualitate, iar alții pentru că s-au trezit în situația de a rămâne fără job, chiar și de pe o zi pe alta. Să nu uităm că sunt aproape 400.000 de contracte de muncă încetate și peste 600.000 suspendate.

Citește și: Efectele coronavirusului. Peste 70% dintre companii nu au o strategie pentru astfel de situații

Deci, oamenii au nevoie de joburi, iar asta s-a văzut în comportamentul lor din ultima lună, pe platformă. Spre deosebire de o perioadă ”normală”, acum, candidații caută să se angajeze în industriile care par că vor rămâne în picioare indiferent de ce se întâmplă în economie și caută cu predilecție companiile care pot să le ofere, mai mult decât orice altceva, stabilitate”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Numărul candidaților tineri, în creștere

Tot în această perioadă a crescut și numărul candidaților foarte tineri care vor să se angajeze. Astfel, aproximativ 150.000 de aplicări au venit din partea tinerilor cu vârste cuprinse 18 și 24 de ani. Cu toate acestea, segmentul care a căutat cel mai intens un nou loc de muncă a fost cel al candidaților cu vârste între 25 și 35 de ani.

Citește și: Sfaturi și măsuri de prevenție pentru antreprenori în situații de criză

Peste 150.000 de aplicări au depus și cei din categoria 36-45 de ani. ”Tinerii au reprezentat categoria de candidați pe care această perioadă i-a schimbat cel mai mult, atunci când vine vorba de felul în care abordează piața muncii. Până nu demult, aveau suficientă încredere în numărul mare de joburi disponibile în piață și amânau momentul primei angajări chiar până după absolvirea facultății sau a masteratului. Acum lucrurile nu mai stau așa – văd că lupta este destul de acerbă între candidați și nu vor să mai piardă timp. Aș spune chiar că a fost categoria care s-a mobilizat cel mai repede”, mai spune Bogdan Badea.

În acest moment, peste 17.000 de locuri de muncă pentru România și străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •