SUA au o nouă bancnotă de 100 de dolari

SUA are o nouă bancnotă de 100 de dolari

Rezerva Federală a SUA  a decis să pună în circulație, începând de săptămâna trecută, o nouă bancnotă de 100 de dolari, într-o variantă modernă și mai colorată, informează The New York Times.

Pe lângă o hârtie mult mai bună care va face ca duplicarea să fie dificilă, noua bancnotă va avea două noi trăsături: o bandă albastră cu imagini care dau senzația că se află în mișcare și o reprezentare grafică a unui clopot tridimensional ale cărui color se schimbă atunci când este inclinată hârtia.

Lansarea bancnotei face parte dintr-o campanie intitulată „New Color of Money”, campanie de schimbare a bancnotelor americane. Ea a început în 2003 prin punerea pe piață a unei noi bancnote de 20 de dolari.

„Oamenilor ar trebui să le ia câteva secunde pentru a-și da seama că sunt bancnote originale”, a declarat Michael J. Lambert, director asociat al Rezervei Federale.

Potrivit autorităților, jumătate din bancnotele de 100 de dolari se află în circulație la nivel mondial, în orice moment. Bancnota devine, astfel, unul dintre obiectele  americane cele mai exportate.

A durat aproape un deceniu realizarea noii bancnote. Ea ar fi trebui să fie lansată în februarie 2011, dar din cauza unor probleme de imprimare, unele bancnote nu au mai putut fi puse în circulație.

O nouă amânare a mai apărut și în 2012 când Trezoreria americană a lansat un raport în care a explicat că au existat eșecuri de producție care au determinat o creștere a cheltuielilor. Totuși, specialiștii sunt acum mulțumiți de rezultat, adică o bancnotă originală care nu va putea fi reprodusă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •