Internetul obiectelor (IoT): ce este și cu ce se „mănâncă”?

Internetul obiectelor (IoT): ce este si cu ce se mananca?

Trendul legat de internetul obiectelor (Internet of things) câștigă tot mai multă popularitate, după cum arată tendințele anului 2017 în dezvoltarea aplicațiilor mobile. Chiar și așa, mulți vorbesc despre el, dar nu toată lumea îl înțelege. Cel mai adesea, conceptul de „internet al obiectelor” este legat de ceva inteligent: case inteligente, transport inteligent sau afaceri inteligente. Dacă vă uitați mai atent la această inteligență, de multe ori rămâneți dezamăgiți: controlul unei lămpi de la distanță este, în cel mai bun caz, o automatizare, nicidecum o casă inteligentă. S-ar părea că nici internetul nu este chiar atât de inteligent… Atunci ce este, de fapt, internetul inteligent al obiectelor?

Citește și: Tendințele anului 2017 în dezvoltarea aplicațiilor mobile

Ce este IoT?

Conform Wikipedia, „internetul obiectelor” (denumire în engleză: Internet of Things, abreviat și IoT) reprezintă o rețea de obiecte fizice, echipate cu tehnologii încorporate pentru a comunica între ele sau cu mediul. Acesta poate reconstrui procesele economice și sociale, excluzând nevoia de participare umană.

În termeni simpli, IoT este un fel de rețea în care obiectele sunt interconectate. Prin „obiecte”, se presupune inclusiv mașina, fierul de călcat, obiectele de mobilier sau papucii. Toate acestea sunt conectate la internet și pot „comunica“ între ele prin intermediul datelor transmise, fără nici o intervenție a omului. Sloganul IoT este „Tot ce poate fi conectat la Internet, va fi conectat.“ Chiar și o periuță de dinți!

Cum ar trebui să funcționeze

Internetul obiectelor presupune că omul stabilește scopul, dar nu setează și o modalitate de a-l atinge. Mai mult decât atât, sistemul însuși analizează datele și anticipează dorințele unei persoane.

Să presupunem că mergeți acasă de la serviciu, fiind obosiți și înfometați. În acest moment, mașina a informat deja casa despre faptul că în jumătate de oră vă va aduce la destinație. Se aprinde lumina, termostatul reglează temperatura potrivită, în cuptor se pregătește cina. Ați intrat în casă. A pornit televizorul cu înregistrarea meciului de aseară, iar cina este gata. Bine ați venit, acasă!

Iată principalele trăsături ale IoT-ului:
• este un însoțitor constant în acțiunile zilnice ale unei persoane;
• totul se desfășoară în mod transparent, discret, cu orientare spre rezultate;
• persoana indică rezultatul, nu și modul prin care se va realiza.

De ce ați conecta frigiderul la internet?

Dispozitivele conectate la internet permit colectarea și analizarea unor cantități mari de date. Acasă, acest lucru vă poate ajuta să utilizați optim resursele de căldură, apă sau lumină.  De exemplu, puteți să configurați comanda automată a produselor atunci când acestea se epuizează din frigider.

Fantezie, spuneți? Nu, acesta este viitorul apropiat, chiar dacă pentru a obține astfel de rezultate mai sunt multe de făcut.

Dar mult mai multe beneficii se pot obținte în afaceri. Datele colectate permit o mai bună monitorizare și înțelegere a proceselor de producție și comercializare, gestionare a personalului și multe alte activități.

Și cum se aplică IoT în afaceri?

Există multe modalități de a utiliza această tehnologie în afaceri. De exemplu, IoT este un intrument util dacă sunteți proprietarul unui magazin mare și vreți să înțelegeți cum lucrează angajații voștri, la ce acordă atenție clienții sau vreți să știți dacă depozitul și rafturile sunt aprovizionate corespunzător. Nu este nevoie să urmăriți toate acestea personal. Sistemul „inteligent” va procesa înregistrările de pe camerele de supraveghere instalate în magazin, le va analiza și vă va oferi informații despre comportamentul clienților și al angajaților.

Telular, unul dintre liderii mondiali în tehnologii, utilizează Centrul de Control pentru a optimiza comportamentul și structura costurilor dispozitivelor, ceea ce a dus la o reducere a costurilor de până la 15%.
Potrivit raportului IDC 2015, 58% dintre directorii intervievați au declarat că IoT reprezintă o metodă strategică pentru companiile lor.
În același timp, datele furnizate de către Cisco Jasper arată că 95% dintre directorii chestionați spun că intenționează să lanseze în companiile lor proiecte legate de IoT, în următorii trei ani.

Sună interesant. Unde e capcana?

Dispozitivele „inteligente” devin adesea obiect de interes pentru hackeri și infractori cibernetici. Andrew McGill, editor la ”Atlantic”, a realizat un experiment, creând un „toaster inteligent” virtual. Timp de 11 ore, s-au înregistrat 300 de încercări de spargere.

Pentru a nu cădea victimă infractorilor cibernetici, trebuie aplicate mai multe măsuri de precauție decât cele standard. Setați parole complexe pe dispozitivele voastre și actualizați periodic firmware-ul acestora (un set de instrucțiuni care permit dispozitivului să funcționeze), dar alegeți și o platformă sigură pentru soluțiile bazate pe IoT.

Multe gadget-uri deja funcționează pe baza mai multor sisteme diferite, iar experții se așteaptă ca în următorii 5-10 ani să aibă loc un adevărat boom în dezvoltarea IoT. Doar că, în viitor, este la fel de posibilă și o situație ca cea din desenul animat ”WALL-E”, unde oamenii au devenit obezi și neputincioși din cauza dependenței de un stil de viață automatizat, fiind deserviți de către roboți. Nu este o perspectivă prea bună. Voi ce credeți?

(Foto: Damian PatkowskiUnsplash)
Surse: www.tadviser.ru, www.meduza.io, www.lifehacker.ru

  • 1
  •  
  •  
  •  
  •