1 din 4 angajatori români intenționează să își mărească numărul de angajați, în următorul trimestru

Conform studiului Manpower privind „Perspectivele de angajare de forță de muncă”, 25% dintre angajatorii români anunță intenții de creștere a numărului de angajați în al treilea trimestru al anului 2015, iar 11% anticipează scăderi, rezultând o Previziune Netă de Angajare ajustată sezonier de +7%, cu 2 puncte procentuale mai slabă decât in trimestrul II, dar și decât în trim. III/2014. Cu toate acestea, este de așteptat ca în intervalul iulie – septembrie 2015 numărul de angajați să crească în mai mică sau mai mare măsură în nouă din cele 10 sectoare de activitate și șapte din cele opt regiuni.

Citeşte şi Angajații români nu sunt fericiți la locul de muncă, dar sunt foarte motivați

„Piața este mai dinamică decât în trimestrele anterioare: mai mult de o treime din angajatori prevăd o schimbare în dimensiunea forței lor de muncă și doar 62% nu anticipează modificări. O mare parte a activității va fi pozitivă, dat fiind că 1 din 4 angajatori români anunță intenția de a își crește numărul de angajați, dar diferențele dintre regiuni și sectoare de activitate continuă să persiste,” spune Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România. „Aceasta înseamnă că cei aflați în căutarea unui loc de muncă ar trebui să-și evalueze oportunitățile de angajare în ansamblu, pe o scară mai largă, iar angajatorii ar trebui să ia în considerare bazine mai variate de forță de muncă, cu niveluri diferențiate de talente disponibile sau deficitare, atunci când își formulează strategiile de creștere și investiție,” adaugă el.

Cu  o singură excepție, în ultimele 10 trimestre, angajatorii din industria prelucrătoare au fost cei mai optimiști din țară și continuă să prognozeze un ritm de angajare susținut și în trimestrul III/2015. Previziunea Netă de Angajare în sector este de +19%, cu 7 puncte procentuale sub cea din trimestrul II și cu doar 1 punct procentual mai puternică decât în trimestrul III al anului trecut. Cea mai abruptă scădere față de trimestrul anterior, de 13 puncte procentuale, este însă raportată de către angajatorii din sectorul comerț cu ridicata și cu amănuntul, unde previziunea netă de angajare este de +9%, față de +22% în trimestrul II. Intențiile de angajare s-au restrâns față de trimestrul trecut în opt din cele 10 sectoare de activitate, au rămas stabile într-unul, și au crescut cu o marjă mică în cel de-al zecelea. Perspectivele sunt însă pozitive în ansamblu, cu excepția sectorului energie electrică, apă, gaze, în care previziunea este de -8% pentru al doilea trimestru consecutiv, și nu a atins cote pozitive decât o singură dată în ultimii doi ani.

Citeşte şi Modelul occidental de salarizare: Angajații sunt mai motivați dacă pot alege pachetul salarial

Intențiile de angajare au slăbit față de trimestrul II și din punct de vedere regional, cu până la 23 de puncte procentuale în regiunea Nord-est și 18 puncte procentuale în regiunea Sud, angajatorii din regiunea Centru fiind singurii care și-au consolidat prognoza față de trimestrul anterior cu 1 punct procentual, de la +13% la +14%. Prognoza este însă în mare parte luminoasă, cu excepția regiunii Sud-vest, unde perspectivele de angajare rămân staționare, cu o previziune de 0%. Cei mai optimiști sunt angajatorii din regiunea Vest, care raportează o previziune netă de angajare de +21%, cu 4 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul anterior, dar considerabil mai puternică decât în trimestrul III/2014, față de care s-a întărit cu 15 puncte procentuale. Pentru regiunile Nord-est și București și Ilfov angajatorii au prognoze moderate, raportând Previziuni de +8%, respectiv +7%.

Angajatorii din organizațiile cu peste 250 de angajați și cei din organizațiile mijlocii (între 50 și 249 de angajați) sunt din nou cei mai dispuși să-și crească numărul de angajați, raportând previziuni de +15%, respectiv +12% pentru intervalul iulie – septembrie. Cu toate acestea, optimismul acestor angajatori s-a diminuat oarecum față de trimestrul trecut, ceea ce s-a întâmplat și în cazul organizațiilor mici, unde previziunea netă de angajare de +5% este cu 3 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul II/2015. În schimb, ritmul de angajare din organizațiile foarte mici, cu până la 10 angajați, a încetinit considerabil față de trimestrul anterior (cu 9 puncte procentuale), angajatorii raportând o previziune netă de angajare de 0%.

(Foto: Alan Kotok, www.flickr.com)

Citeşte şi Neconcordanţă între aspirațiile angajaților și obiectivele de performanță ale angajatorilor

  •  
  •  
  •  
  •  
  •