Principalul obstacol în calea prezenței femeilor în leadership

Principalul obstacol în calea prezenței femeilor în leadership

Cel mai important obstacol în calea parității de gen este o cultură masculină înrădăcinată, arată un raport ManpowerGroup.

Raportul, intitulat „7 pași către o incluziune conștientă”, este bazat pe o cercetare calitativă printre 222 de lideri din 25 de țări, atât emergenți, cât și confirmați, de ambele sexe, reprezentând companii globale cu peste 500.000 de angajați. Potrivit raportului, 3 din 5 lideri chestionați (59%) consideră că cel mai important factor pentru ca femeile să ocupe o poziție paritară în leadershipul companiilor este o cultură neutră din punct de vedere al genului.

„S-a dovedit că problema nu se remediază de una singură, și ca abordarea laissez-faire, a neimplicării, nu a funcționat. Nu putem continua să discutăm și să găsim explicații pentru motivele pentru care există mai puține femei în roluri de CEO și top management, sau pentru persistența inegalităților în remunerație”, spune Mara Swan, vicepreședinte executiv responsabil pentru managementul talentelor în cadrul ManpowerGroup.

„În condițiile în care liderii identifică o cultură masculină înrădăcinată ca principala cauză a nereprezentării femeilor, dar majoritatea liderilor înșiși sunt bărbați, este clar că sunt multe de făcut. Dacă companiile se raportează serios la includerea mai multor femei în roluri de leadership, incluzând în mod real pe piața muncii jumătate din talentele disponibile, atunci trebuie să treacă de la programe și progrămele la o schimbare a culturii organizaționale. Trebuie să transforme discuțiile în acțiune.”

Citește și Competențele care vor reduce diferențele dintre femei și bărbați la locul de muncă

Generația Y (millennials) este convinsă că va fi cea care va atinge paritatea de gen. 100% dintre femeile și 93% dintre bărbații lider din generația Y împărtășesc această opinie, însă consideră că până la obținerea unui teren egal pentru femei și bărbați vor trece 22, respectiv 20 de ani. Comparativ, femeile din generația Z și tradiționalistă opinează că va mai dura 18 ani, iar bărbații 14 ani. Cei mai optimiști sunt liderii din regiunea Asia-Pacific, care estimează că nivelarea terenului va dura încă 13 ani, iar cei mai pesimiști liderii din Europa, care estimează ca va dura 19 ani. Cercetarea identifică o corelație între regiunile unde există un lung istoric de abordare a problemei parității prin programe și politici tradiționale, de resurse umane, și pesimismul liderilor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •