O companie nu poate avea în totalitate angajați perfecți. Unii dintre ei sunt pur și simplu persoane toxice care mai mult dăunează firmei, este de părere consultantul Suzanne Benoit, fondatoarea Benoit Consulting Services.
„Poți să ai drept angajat o persoană extrem de pricepută la partea tehnică, dar care îi face pe cei din jur să ajungă acasă plângând. Dacă o companie are oameni care împiedică perfomanțele celorlalți, trebuie să iei în considerare concedierea lor”, spune Suzanne.
Suzanne Benoit a dat pentru entrepreneur.com și trei exemple de astfel de angajați dăunători unei companii:
Intangibilii
Există angajați care fac alianțe cu cei care dețin puterea în companie, alianțe în baza cărora își asigură un tratament preferențial, chiar dacă, poate competențele pe care le au nu îi recomandă pentru un astfel de tratament.
În unele situații, conducerea companiei pasează o mare parte din autoritate unui angaja ,,favorit”, ceea ce poate dăuna mediului de lucru, mai ales când ,,favoritul” întrece limitele.
Agitatorii
Sunt cei care mizează pe zvonuri și bârfe pentru a stârni tot felul de controverse la birou. Agitatorii sunt dăunătorii pentru că ei creează tensiuni inutile la muncă, ceea ce poate afecta productivitatea colegilor.
Astfel de angajați trebuie ținuți sub observație pentru a evita posibile scandaluri ce ar putea căpăta amploare.
Renegații
Renegații nu vor să urmeze sau să respecte regulile companiei. Dacă regulile nu sunt respectate, iar renegații, spre exemplu, ajung să ia decizii singuri, fără a cere aprobare, compania poate ajunge în situații riscante.
Pe de-o parte firma ar putea pierde din clienți, iar pe de altă parte, renegații ar putea încuraja și alți angajați să adopte un comportament similar. De aceea este bine ca în astfel de situații, compania să ia în considerare să renunțe la angajații care refuză cu orice preț să respecte regulile.