Care sunt prioritățile directorilor financiari din România? – studiu

Următorul val de economii emergente care oferă oportunități pentru investiții

Directorii financiari din România sunt rezervați atunci când vine vorba despre noi investiții, potrivit celei de-a 5-a ediții a Deloitte Central Europe CFO Survey.

investments

Prioritatea lor pentru majoritatea respondenților este creșterea afacerii atât pe piețele actuale, cât și pe piețe noi, urmată de scăderea cheltuielilor. O altă prioritate pentru directorii financiari activi pe piață românească este remodelarea afacerii și restructurarea.

„Rezultatele acestei ediții a studiului confirmă faptul că mediul financiar rămâne instabil. Acest lucru înseamnă că, în ciudă îmbunătățirii indicatorilor macroeconomici, majoritatea directorilor financiari sunt în continuare rezervați. Trăim vremuri grele, iar rezultatele studiului confirmă acest lucru”, a declarat Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte România. „Cu toate acestea, directorii financiari simț o îmbunătățire a situației de la ultimele două ediții ale studiuliu și până acum, lucru care ne face să sperăm că există o luminița la capătul tunelului. Cred că directorii financiari din România vor avea misiunea dificilă de a găsi un echilibru între presiunile legate de profitabilitatea afacerii, pe de o parte, și în investiții în dezvoltarea afacerii prin inovație, pe piețe noi și îmbunătățiri tehnologice și oameni, pe de altă parte”.

Conform studiului Deloitte, gradul de optimism a crescut în ultima perioadă datorită indicatorilor macroeconomici la nivel european. Creșterea puternică a PIB în 2013 datorită rezultatelor peste așteptări a industriei și agriculturii are la bază cererea mare la export, de aceea este încă prematur să anticipăm o tendința de creștere câtă vreme presiunea fiscală mare mai poate afecta încrederea mediului de afaceri.

De asemenea, pe termen lung, reticența în a face noi investiții ar putea afecta serios creșterea PIB, dacă Guvernul nu vine cu măsuri concrete care să sprijine investițiile.

Percepția legată de creditele bancare rămâne aceeași întrucât majoritatea directorilor financiari intervievați (59%) continuă să creadă că împrumuturile sunt greu de obținut. Chiar și așa, opinia generală (40% față de 20% în studiul precedent) este că dobânzile la credite  ar urmă să scadă în România, în următorul an.

Și, dacă în urmă cu șase luni, directorii financiari din România se numărau printre cei mai pesimiști din regiune cu privire la costul chiriilor, de această data se număra printre cei mai optimiști (38%)

 Principalele concluzii ale studiului:

În ceea ce privește indicatorii macroeconomici, directorii financiari din România sunt mai optimiști decât erau
în ediția anterioară a studiului:

* 92,6% dintre respondenți se așteaptă că economia românească să crească în 2014 în următoarele luni

* 81,4% din subiecți consideră gradul de risc mare sau peste normal, față de 90% în luna mai

* 58,3% dintre directorii financiari intervievați au că obiectiv să pătrundă pe piețe noi, față de 47,7% cu un an în urmă;

* 59% dintre respondenți cred că împrumuturile sunt greu de obținut;

* 38,5% dintre respondenți cred că rațele dobânzilor la credite ar urmă să scadă în România în următorul an, față de numai 20% în luna mai.
Citește și 59% dintre antreprenorii români cred că societatea românească nu sprijină spiritul antreprenorial

A 5-a ediție a Deloitte Central Europe CFO Survey reflectă opinia a aproximativ 600 de directori financiari din Europa Centrală. Concluziile studiului se bazează pe chestionare derulate în 13 țări- Albania și Kosovo, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia. Fiecare studiu reflectă opiniile directorilor financiari cu privire asupra unor factori precum riscuri, creșterea PIB și priorități de finanțare și include o analiză regională care ia în calcul toate cele 13 țări vizate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •