OMV Petrom, Rompetrol Rafinarie și Automobile Dacia, în topul companiilor din Europa – Clasament Deloitte

Auchan Romania a preluat magazinele din benzinariile OMV Petrom

România este a cincea țară din regiune după numărul de companii reprezentate în clasamentul Deloitte Europa Centrală Top 500, cu 35 de companii. Veniturile lor agregate au totalizat  aproape 39 miliarde de euro, la sfârșitul anului trecut, față de 39,6 miliarde de euro în 2011, potrivit unui comunicat de presă al Deloitte.

OMV Petrom, Rompetrol Rafinarie și Automobile Dacia, în topul companiilor din Europa - Clasament DeloitteOMV Petrom este cea mai bine plasată companie în clasament, pe locul 18 în regiune. Ea este urmată de Rompetrol Rafinare, pe locul 41, urmată de Automobile Dacia, locul 45 şi Petrotel Lukoil, locul 111. În top se mai regăsesc BAT România (118), Kaufland România (121), Lukoil România (135), Renault Industrie Roumanie (153), ArcelorMittal Galaţi (155) şi E.On Energie (164).

Clasamentul realizat anual de Deloitte Europa Centrală în 18 țări se află la a șaptea ediție și ia în calcul cifra de afaceri raportată de companii în anul calendaristic precedent.

„2012 a fost un an dificil, atât pentru România, cât şi pentru Europa Centrală. Cu toate acestea, România şi-a menţinut locul în clasament, în ciuda numărului mai mic de companii,” spune Ahmed Hassan, Managing Partner Deloitte România.

„14 companii au urcat în clasamentul din acest an, două dintre ele având o ascensiune de 74, respectiv 70 de poziţii.  Totodată, avem 5 companii nou-intrate în clasament, faţă de numai 4 în 2012, ce-şi desfăşoară activitatea în diferite domenii. În concluzie, multe dintre companiile locale au înregistrat performanţe notabile anul trecut, deşi mediul de afaceri rămâne incert.”

Clasamentul celor mai mari companii din România este dominat în continuare de industria energiei și resurselor (cu 14 companii), urmată de industria bunurilor de consum și transporturi (10), industria prelucrătoare (6), tehnologie, media și telecomunicații (4) și industria farmaceutică (1).

Luând în considerare semnalele din piaţă, există speranţe de revenire economică în viitorul apropiat.  Astfel, recenta ieşire din recesiune a zonei Euro şi reacţiile pozitive ale managerilor de achiziţii din Polonia şi ale investitorilor şi analiştilor germani au contribuit la o uşoară îmbunătăţire a  nivelului de încredere pe principalele pieţe regionale şi de export, ceea ce reprezintă veşti bune pentru cele  202 companii ale căror venituri au scăzut în 2012, faţă de doar 115, cu un an înainte.

„Deşi zona Euro îşi revine cu paşi mici, companiile trebuie să-şi păstreze prudenţa, deoarece criza nu s-a încheiat încă,” afirmă George Mucibabici, Preşedinte Deloitte Romania.

„Europa de Vest este prima regiune care înregistrează rate pozitive de creştere, dar acestea sunt încă reduse şi insuficient susţinute de centrul şi sudul Europei. Mediul de afaceri rămâne vulnerabil, ca urmare a unui sistem bancar slăbit, a unui şomaj ridicat şi a frământărilor sociale şi politice.”

Pentru prima dată, raportul prezintă componenţa consiliilor directoare şi de administraţie din companiile regionale. În România, femeile şi managerii străini reprezintă 17,1%, respectiv 35,5% din numărul total de membri ai consiliilor directoare,  procente semnificativ mai ridicate decât media înregistrată la nivel regional (12,2%, respectiv 23,8%). Ponderile referitoare la consiliile de supraveghere sunt asemănătoare ca tendinţă pentru expatriaţi  (36,2% în comparaţie cu 28,6% în Europa Centrală), dar sunt mai scăzute în cazul femeilor (11,8%, faţă de 12,8% în CE).

În două clasamente regionale separate ale primelor 50 de bănci, respectiv 50 de firme de asigurări din regiune, România figurează cu şase bănci (față de cinci, anul trecut) și patru firme de asigurare (5 în 2011).

Deloitte Central Europe Top 500 2013 – concluziile principale

 • Rata de creştere a veniturilor celor mai mari 500 de companii din regiune a înregistrat o scădere abruptă, de la 12,9%, anul trecut, la doar 3,8%, în timp ce cifra de afaceri totală a atins valoarea de 724 miliarde euro.
 • 202 companii au declarat venituri în scădere în 2012, faţă de doar 115 în 2011.
 • Ca și la edițiile anterioare, în top 10 predomină companiile din industria petrochimică și energetică (opt locuri, inclusiv prima și a doua companie din regiune – PKN și MOL).
 • Compania ucraineană DTEK, ce-şi desfăşoară activitatea în sectorul energetic, a constituit cea mai mare surpriză a clasamentului din acest an, avansând de pe locul 32, pe locul 7.
 • Polonia domină în continuare clasamentul cu 166 de companii. Cehia se situează pe al doilea loc, cu 87 de companii, urmată de Ungaria – 62, Ucraina – 51 și România – 35.
 • Companiile din domeniul bunurilor de consum și transporturi rămân preponderente în clasamentul din acest an (158 în total, cu venituri de 172,89 miliarde de euro); urmează industria energiei și resurselor (150 de companii, cu cele mai mari venituri – 307,25 miliarde de euro) și industria prelucrătoare (128, însumând aproape 175 miliarde de euro).
 • Sectorul imobiliar a înregistrat cea mai importantă scădere a veniturilor agregate (11,7%, în euro), spre deosebire de industria bunurilor de consum și transporturilor, care prezintă cea mai mare creștere (4,8%).

„Condiţiile de piaţă rămân nefavorabile şi continuă să afecteze în mod semnificativ deciziile de afaceri. Astfel, companiile trebuie să se concentreze în perioada următoare pe îmbunătăţirea eficacităţii şi eficienţei operaţionale, în vederea generării unor fluxuri de numerar suplimentare. Cele mai multe entităţi au dificultăţi în accesarea creditelor, ceea ce influenţează mediul economic şi marile companii, deşi adesea indirect,” a declarat Ahmed Hassan.

Raportul integral Deloitte Central Europe Top 500 2013, precum și edițiile anterioare, pot fi descărcate de pe site-ul oficial al programului ->>

 •  
 •  
 •  
 •  
 •