Românii au doar 9 zile libere legale în 2014, de două ori mai puține decât ucrainenii

Românii au doar 9 zile libere legale în 2014, de două ori mai puține decât ucrainenii

În acest an, angajaţii români beneficiază de 12 zile libere legale, însă trei dintre acestea se suprapun cu zilele de weekend, motiv pentru care se vor bucura efectiv doar de 9 zile de vacanță, informează compania Accace. În regiune, doar Polonia și Ucraina compensează zilele libere care coincid cu cele de weekend cu o altă zi, de altfel, ucrainenii fiind în top cu 18 zile libere acordate în 2014.

Cu 12 zile libere acordate în 2014, România ocupă penultima poziție în topul statelor din regiune cu cele mai multe zile libere din acest an, devansând Ungaria, unde angajații beneficiază de doar 11 zile libere în acest an. La polul opus, pe prima poziție se situează Ucraina, care acordă 18 zile libere, urmată de Slovacia, cu 15 zile libere.

„La nivel regional, este des întâlnită practica de a nu compensa zilele libere legale care se suprapun cu cele de weekend, cu alte zile din timpul săptămânii, în acestă situație fiind nu doar România, ci și Ungaria, Cehia și Slovacia. În regiune, doar Ucraina compensează integral aceste zile, în timp ce Polonia acordă compensații doar pentru zilele libere care se suprapun cu cele de sâmbătă”, a explicat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace.

Excepții și riscuri la neacordarea zilelor libere legale

 Ca excepție de la regulă, există situația în care angajații prestează munca în timpul zilelor de sărbătoare legale suprapuse cu cele de weekend. Această situație este cel mai des întâlnită în companiile care au inclus ca obiect de activitate producția de energie, la personalul ce desfășoară activităţi în entități ca hidrocentrale/termocentrale, domeniul serviciilor medicale, operatorii de transport feroviar, aviație ș.a.; respectiv în oricare dintre companiile ce implică procese de producție sau activități care nu pot fi oprite în timpul weekend-urilor datorită naturii acestora.

Facem referire aici la angajații cu program în ture, care, prin natura activității pe care o desfășoară, se confruntă în permanență cu situația în care o zi de sărbătoare legală este suprapusă cu o zi de weekend și cu o tură de a lor. Angajații trebuie să fie prezenți la muncă datorită programului în ture stabilit de companie, care va include cu siguranță și zile de weekend, tocmai pentru a putea asigura continuitatea activității”, a adăugat Maria Cojocariu.

Astfel, practic, orice companie care solicită angajaților să se prezinte la muncă într-o zi de sărbătoare legală ce se suprapune cu una de weekend, este obligată prin prevederile Codului Muncii, să acorde angajaților care lucrează în perioada respectivă, zile libere compensatorii în următoarele 30 de zile (proporțional cu timpul lucrat) sau un spor la salariu nu mai mic de 100% pentru respectivele ore lucrate.

În ceea ce privește riscurile neacordării zilelor libere legale, angajatorii care nu respectă legea, riscă conform Codului Muncii, amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •