Voluntariatul – cheia către o viață fericită – Studiu

Voluntariatul - cheia către o viață fericită - Studiu

În general, știm că a mânca fructe și legume, a face mișcare, a evita viciile ne asigură o viață mai lungă și sănătoasă. Cercetările în domeniu, potrivit everydayhealth.com, spun, însă, că și altruismul este un alt ingredient care ne poate asigura bunăstarea.

Suzanne Richards, o cercetătoare britanică, și colegii ei de la Universitatea de Medicină din Exeter, Marea Britanie, au evaluat 40 de studii de specialitate, din ultimii 20 de ani, pentru a stabili legătura dintre voluntariat, sănătate și fericire.

Concluzia cercetării a fost aceea că voluntariatul poate duce la scăderea riscului de depresie, dar și a riscului de a muri. Adică, voluntarii sunt mai sănătoși și mai fericiți.

De la această cercetare, alți specialiști în probleme de empatie și altruism, de la Universitatea Michigan din Statele Unite ale Americii, au încercat să stabilească de ce este voluntariatul sănătos.

Ei sunt de părere că există o serie de beneficii ale unei astfel de activități:

–          Este antrenant. Și ca orice activitate fizică și psihică, ea ne ajută să facem mai ușor față stresului și să ne menținem în formă.

–          Ne permite să cunoaștem oameni noi, să socializăm și să legăm prietenii.

–          Ne face să ne simțim bine cu noi, ne ajută să căpătăm mai multă încredere în forțele proprii.

–          Ne poate ajuta să dezvoltăm anumite abilități utile la un job.

–          Contribuie la autocunoaștere. Ne ajută să ne dăm seama de ce suntem capabili și care sunt punctele noastre forte.
Cine are de beneficiat din voluntariat?

Studiile analizate arată că voluntariatul funcționează doar în cazul celor care fac acest lucru pentru alții și nu pentru ei. De aceea, specialiștii recomandă voluntarilor să își aleagă niște cauze în care cred cu adevărat

Voluntariatul poate fi deunător în cazul în care el devine mai mult o povară decât o plăcere, de aceea trebuie să ne gândim serios ce tip de activitate vrem să realizăm, dacă vrem să lucrăm în echipă sau singuri pe un proiect special, sau unde anume vrem să facem voluntariat (într-un ONG, la un muzeu, la o librărie).

Regula de bază este să facem totul cu multă dăruire și pasiune.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •