Roboții ar putea înlocui 20 de milioane de angajați la nivel mondial până în 2030

Futorologul Gerd Leonhard, despre roboti si industria viitorului, la Bucuresti

Roboții ar putea înlocui 20 de milioane de angajați până în 2030 la nivel global, agravând inegalitățile sociale și geografice, fiind în același timp factori de creștere economică, potrivit unui studiu publicat miercuri de cabinetul britanic Oxford Economics.

Potrivit sursei citate, angajații cel mai puțin calificați vor fi cei mai afectați, iar acest lucru se va produce într-o manieră extrem de inegală de la o țară la altă sau chiar în aceeași țară, relatează AFP.

Roboții au luat deja locul a milioane de oameni în industrie și acest lucru se întâmplă tot mai frecvent în servicii, datorită progreselor în analiză vizuală, de recunoaștere a vocii sau învățare automată, tot atâtea aspecte ale inteligenței artificiale, notează firma de analiză și consultanță.

Studiul survine în condițiile în care dezbaterea revine cu regularitate asupra avantajelor economice, dar și asupra pericolelor pentru locurile de muncă pe care le reprezintă mașinile autonome, felurile de mâncare pregătite de roboți sau omniprezentă sistemelor robotizate în fabrici sau în centrele de logistică.

Numeroși experți afirmă că, în timp ce automatizarea contribuie în general la crearea de locuri de muncă, ea a condus și la o diviziune între locurile de muncă calificate și cele mai puțîn calificate, lăsând mulți angajați fără slujba.

La rândul sau, studiul Oxford Economics estimează că actualul val de „robotizare” va spori productivitatea și creșterea economică, creând în același timp tot atâtea locuri de muncă câte va desființa.

Experții săi estimează că economia globală ar putea genera până la 5.000 de miliarde de dolari până în 2030 că urmare a creșterii productivității datorită robotizarii.

Studiul dezvăluie de asemenea că „roboții vor fi din ce în ce mai prezenți în comerț, sănătate, industria hotelieră și restaurante, în transport, dar și în construcții și agricultură”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •