Se pare că există o rețetă a succesului

Reteta pentru succes

Henry Ford a spus cândva: “Fie că tu crezi că poți, sau că nu poți, ai dreptate.” Fundația Națională a Științei (din SUA) a finalizat un proiect de cercetare care s-a concentrat pe studenții din sistemul de licența și factorii care determină că aceștia să obțină note bune, să rămână la școală și să absolve. S-au găsit trei aspecte care sprijină ceea ce a spus și Ford: a învăța să crezi în propria persoană și în propriile abilități îți oferă mai multe șanse în a avea succes.

Iată mai jos concluziile din această cercetare și cum pot fi folosite aceste descoperiri, indiferent că ești student sau un angajat. Studiul NSF a compilat 61 de studii experimentale făcute cu studenți, pe tematica succesului. Rezultatul a găsit trei direcții comune direct corelate cu obținerea succesului, dincolo de scorurile la teste și statutul socio-economic.

Grupul de apartenență

Acest prim factor are legătură cu nivelul la care studenții consideră că aparțin de acea facultate, se înțeleg bine cu cei din comunitate și se integrează. Mai mult de 50 de studii din cele 61 au concluzionat că simplul fapt de a aparține unei comunități are un impact pozitiv asupra rezultatelor studenților.

Facilitarea unei gândiri setate pe creștere

Încrederea în faptul că inteligența nu este un atribut fix – ci poate fi îmbunătățită prin exercițiu – are un impact ferm asupra succesului studenților. Un procent de 75% dintre studii a găsit că dorința de dezvoltare personală a ajutat la obținerea unor note mai mult decât satisfăcătoare.

Raportarea la obiective și valori personale

În 83% dintre studii s-a descoperit că studentii care și-au urmărit propriile obiective și au acționat conform unor valori ferme, proiectate către atingerea obiectivul mai mare din viitor, reușesc să aibă parte de rezultate optime și pe termen scurt.

Factorii menționați mai sus pot părea simpli sau normal de atins în viață, însă nu îi face mai puțin valizi și importanți. Adoptarea lor în viețile noastre nu este neapărat ușoară. Cum putem să preluăm acești factori? Este important să credem cu adevărat în aspectele menționate. Și un exercițiu practic este să le scriem.

Sub diverse metode, scurtele exerciții de scriere a valorilor, brainstormingul, găsirea formulării potrivite îmbunătățesc aceste valori personale. Așa cum spunea scriitorul Flannery O’Connor: “eu scriu pentru că nu știu ce gândesc până nu citesc ceea ce spun.”