SONDAJ: Unul din doi angajaţi români crede că economia trebuie repornită cu orice risc. Vor dezinfectanţi şi măşti când se întorc la birou

1 din 2 angajati romani crede ca economia trebuie repornita cu orice risc

Jumătate dintre angajaţii români consideră că întoarcerea la birou în această vară este o măsură bună, pentru că economia trebuie repornită cu orice risc, potrivit unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, care arată că 28,4% nu văd necesară revenirea la birou pentru că lucrează bine şi de acasă.

SONDAJ: Unul din doi angajaţi români crede că economia trebuie repornită cu orice risc şi aşteaptă să se întoarcă la birou vara aceasta. Angajaţii vor dezinfectanţi şi măşti când se întorc la birou

„Deşi durata şi gravitatea epidemiei de Covid-19 sunt marcate de un grad ridicat de incertitudine, jumătate dintre angajaţii români care au răspuns la un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs consideră că întoarcerea la birou în această vară este o măsură bună, pentru că economia trebuie repornită cu orice risc. 28,4% nu văd necesară revenirea la birou pentru că lucrează bine şi de acasă, în timp ce 13,5% consideră încă prea riscantă o astfel de măsură”, arată sondajul.

Citește și: Sfaturi și măsuri de prevenție pentru antreprenori în situații de criză

Mai mult de jumătate dintre respondenţii la sondajul BestJobs (57%), care lucrează acum de acasă, se aşteaptă să se întoarcă la birou în lunile mai şi iunie, în funcţie de evoluţia epidemiei de Covid-19 şi de măsurile care vor fi anunţate de autorităţi, iar 8% spun că nu se mai întorc, ci vor continua să lucreze de acasă. Alţi 11,2% dintre intervievaţi consideră că revenirea la birou ar fi lipsită de riscuri abia spre finalul anului, în timp ce 4% văd acest lucru posibil mai degrabă anul viitor.

Printre principalele temeri pe care le au angajaţii odată cu întoarcerea la birou se numără posibilitatea de a lua virusul Covid-19 (49%),  dificultăţi în reintegrarea în atmosfera de birou (8%) sau  dificultăţi mai mari în comunicarea cu colegii (3,7%). Totuşi, 44,7% dintre respondenţi nu au nicio emoţie în acest sens.

Angajaţii vor dezinfectanţi şi măşti când se întorc la birou

În ceea ce priveşte măsurile de precauţie pe care ar trebui să le ia companiile, cei mai mulţi dintre angajaţi spun că ar trebui să existe dezinfectanţi la dispoziţia tuturor (78%) şi să fie împărţite măşti şi mănuşi întregii echipe (68,5%).

De asemenea, e necesar să fie curăţate foarte bine birourile în fiecare zi după terminarea programului (65,8%) şi să fie reaşezate birourile astfel încât să fie distanţe mai mari între angajaţi (60,6%). Respondenţii la sondajul BestJobs cred că e nevoie şi de o modificare a programului de lucru pentru a fi evitate orele de vârf (41,3%), iar la birou ar trebui să vină, în primă fază, doar o parte din angajaţi (37,6%).

Citește și: Efectele coronavirusului. Peste 70% dintre companii nu au o strategie pentru astfel de situații

În cazul în care compania la care lucrează nu ar lua măsuri de siguranţă, 40,6% dintre angajaţi şi-ar cumpăra singuri materialele de protecţie, 36% ar cere conducerii respectarea normelor, în timp ce 10% dintre respondenţi spun că şi-ar da demisia, iar alţi 8% afirmă că şi-ar reclama angajatorul la autorităţi.

Întrebaţi cât de mult cred că va mai dura epidemia de Covid-19, cei mai mulţi dintre angajaţii chestionaţi (34,3%) văd o epidemie ciclică, care va reveni în fiecare primăvară şi toamnă,  iar 27% sunt de părere că va dura mai mult de un an. De asemenea, 21,4% dintre ei consideră că starea actuală mai durează încă jumătate de an, în vreme ce 17,4% dintre cei intervievaţi au indicat între o lună  şi trei luni.

Citește și: BestJobs: Ofertele pentru joburi de acasă au continuat să fie la mare căutare și în luna aprilie

Sondajul a fost efectuat în perioada 20 aprilie – 4 mai 2020, pe un eşantion de 1.042 de utilizatori de internet din România.

 

Sursa foto: Unsplash
  •  
  •  
  •  
  •  
  •