Bateria care poate încărca mobilul în 60 de secunde

Cercetatorii de la Universitatea Stanford au inventat o baterie din aluminiu care poate încărca un smartphone în 60 de secunde. Mai mult, bateria este ecologică, mai durabilă şi mai ieftină decât orice există pe piaţă la ora actuală.

”Am dezvoltat o baterie reîncărcabilă din aluminiu care poate înlocui actualele dispozitive de stocare precum bateriile alcaline, care sunt dăunătoare pentru mediul înconjurător, sau acumulatoarele li-ion care ocazional iau foc”, a precizat un membru al echipei, chimistul Hongje Dai, de la Universitatea Stanford, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul celor de la Stanford.

Noua tehnologie presupune folosirea aluminiului, care este mai ieftin, este mai uşor de obţinut şi mai puţin inflamabil.

”Bateria noastră nu va lua foc nici dacă dai o gaură prin ea”, a adăugat Hongje Dai.

Prototipul a fost încercat pe mai multe smartphone-uri. Echipa susţine că timpul de încărcare a fost de 60 de secunde, iar bateria ar rezista la aproximativ 7.500 de cicluri de încărcare. Spre comparaţie, bateriile pe bază de litiu-ion rezistă la circa 1.000 de reîncărcări.

Dezavantajul actual

Singurul lucru care stă în calea lansării pe piaţă a noului produs este tensiunea produsă de bateria din aluminiu – prototipul emite doar jumătate din volții emiși de o baterie litiu-ion.

”Bateria noastră produce în jur de jumătate din tensiunea unei baterii obişnuite din litiu. Îmbunătăţirea materialului catodului va duce într-un final la creşterea tensiunii şi a densităţii de energie”, se mai arată comunicatul cercetătorilor.

 

(Foto: Print Screen Youtube)