Studiu Epson: Companiile europene și eficiența energetică

Studiu Epson: Companiile europene nu valorifica tehnologiile eficiente pentru consumul de energie

Doar 23% dintre companiile europene utilizează calculatoare și imprimante care respectă standardele de eficiența energetică, chiar dacă 68% declară că aspectele legate de mediu sunt din ce în ce mai importante pentru organizațiile lor, potrivit noului studiu Epson asupra sustenabilității, realizat pe 500 de companii europene.

Scopul studiului a fost de a analiza importanța dezvoltării sustenabile și influența acesteia asupra deciziilor de achiziții IT. Cercetarea a fost realizată pentru Epson de Quocirca, o companie europeană de cercetare și analiză care a intervievat manageri IT și directori de achiziții atât din companii mari, cât și din companii mici și mijlocii, active în domenii precum retail, servicii financiare, educație și sectorul public.

Companiile mari, mai responsabile

Diferențe clare de abordare au fost observate între companiile mari și IMM-uri: 74% dintre companiile mari au afirmat că dezvoltarea sustenabilă reprezintă o prioritate, față de 33% dintre IMM-urile care au precizat același lucru. În mod surprinzător, doar jumătate dintre companiile europene (53%) au declarat că acest lucru e important în ansamblu.

Măsuri de protecție a mediului, cum ar fi reciclarea hârtiei, iluminatul cu un consum redus de energie și creșterea eficienței energetice sunt des întâlnite în cazul companiilor analizate. Diferențele evidente apar în gradul de utilizare a soluțiilor IT eficiente energetic, în funcție de dimensiunea organizației. Astfel, 39% dintre companiile mari sunt mult mai dispuse să utilizeze soluții IT eficiente energetic, comparativ cu 8% dintre IMM-uri, care consideră că prețul este principala barieră.

Sustenabilitatea ca oportunitate

Rob Clark, Senior Vice President Epson Europe, declară: „Deși IMM-urile percep sustenabilitatea ca pe un cost și nu ca pe o oportunitate, contrariul e adevărat de multe ori. Trecerea de la imprimantele  laser la cele cu cerneală, de exemplu, poate ajuta companiile să obțină economii de energie de până la 96%, reducerea emisiilor de CO2 cu până la 92% și o reducere a cantității de deșeuri de până la 95%. Prin urmare, se obține nu numai o eficientizare a costurilor, ci și o eficientizare a energiei.”

Mai mult de jumătate dintre respondenți (56%) declară că intenționează să facă trecerea la imprimarea cu jet de cerneală în următoarele 12 luni, însă studiul a relevat că pe piață încă există concepții greșite. 74% dintre persoanele intervievate au spus că printarea cu jet de cerneală reprezintă „cea mai ieftină” alegere între inkjet și laser și doar 37%, respectiv 36% dintre respondenți au declarat că tehnologia inkjet are „un impact redus asupra mediului” și „utilizează mai eficient energia.”