Unde locuiesc românii cu cea mai mare putere de cumpărare

Cum reflectam COVID-19 in situatiile financiare?

Puterea de cumpărare a românilor a crescut în 2018, întrucât venitul net anual pe cap de locuitor a înregistrat o creştere de 18%, ajungând la suma de 5.000 de euro. Locuitorii cu cea mai mare putere de cumpărare sunt în Bucureşti, Cluj, Timiş şi Ilfov, arată un studiu realizat de GfK.

La nivelul întregii ţări, venitul net anual disponibil pe cap de locuitor a crescut cu 18% în 2018, ajungând la 5.083 euro, de la 4.556 euro în 2017 şi 4.181 euro în 2016.

Cluj, Timiş şi Ilfov, în frunte cu Bucureştiul sunt polii tradiţionali de dezvoltare ai ţării, unde puterea de cumpărare e cu cel puţin 20% peste media pe ţară. Judeţele cu putere de cumpărare uşor peste medie sunt Braşov şi Sibiu.

Aflate aproape de nivelul mediei pe ţară din punct de vedere al puterii de cumpărare mai sunt Prahova, Argeş, Constanţa, Alba şi Arad. Aici se prefigurează creşteri economice notabile, ele servind drept sateliţi ai marilor centre economice şi beneficiază de investiţiile jucătorilor care îşi reamplasează activităţile în proximitatea marilor centre economice.

Primele judeţe aflate sub media de cumpărare sunt Satu-Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Covasna, Bacău, Iaşi, Brăila, Tulcea, Vâlcea, Dolj, Caraş-Severin, Gorj, Sălaj şi Mureş.

În rândul celor mai jos clasate judeţe se află Botoşani, Vaslui, Călăraşi şi Giurgiu, urmate în clasament de Suceava, Neamţ, Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Teleorman, Olt şi Mehedinţi.

  • 85
  •  
  •  
  •  
  •